ШИШАЦЬКА ТЕРИТОРІАЛЬНА ГРОМАДА
Полтавська область, Миргородський район

Слимаки в погребі та підвалі – рекомендації, як їх позбутися

Дата: 09.11.2020 15:10
Кількість переглядів: 20516

Фото без опису   Умови підвищеної вологості і тепло, що панують в погребі, підвалі до вподоби одним із самих ненажерливих шкідників - слимаків. У великих кількостях слимаки з’являються восени - взимку в погребах і підвалах, особливо теплих.

  З настанням холодів ці сухопутні молюски переселяються в погреба і там продовжують нищити те, що ви зберігаєте для родини. І навіть це не все. Уже після того як слимак побував на плоді, його слиз продовжує свій руйнівний вплив. Через нього роз’їдається та зникає верхній захисний шар плоду, і він починає псуватися та пропадати.

   Швидко розмножуючись, слимаки поїдають овочі і фрукти, залишені в підвалі на зберігання. Хочеться відзначити, що слимаки швидко дорослішають, адже вже у віці трьох місяців вони здатні відкладати потомство та відкладають яйця два рази в рік. Так що, як тільки вами будуть помічені перші слимаки у ваших погребах, необхідно відразу ж вести боротьбу з ними.

   Пам`ятайте, що боротьба зі слимаками зможе дати результат тільки в тому випадку, якщо вона буде носити планомірний характер, а значить, ви повинні врахувати це обов`язково.

   Боротьбу з слимаками проводять їх приваблюванням за допомогою розкладання по погребу чи підвалу вологої мішковини, обрізок  дощок, фанери тощо, щоб їх там зібрати і знищити. Приманкою використовують і кисломолочні продукти. Для цього досить змастити стару дошку кефіром або іншими кисломолочними продуктами. Дошку встановлюють на два камені і кладуть змазаною стороною вниз на вологому місці. Рано вранці під дошкою можна буде виявити цілу «зграю» слимаків.

   У погребах і підвалах зі слимаками краще боротися шляхом впливу на їхні шкірні покриви нешкідливими для людини речовинами. Наприклад: засипати підлогу сховища грубозернистим річковим піском шаром 1,5-2 см, а зверху присипати його кухонною сіллю крупного помелу з розрахунку 200-250 г на квадратний метр.

   Також для боротьби зі слимаками можна застосовувати темні і насичені сорти пива або підсолоджену воду. Для цього потрібно у невисоку миску  налити напій наполовину обсягу ємності. Час від часу звільняйте миску від слимаків і підливайте пиво для вилову нових шкідників. 

  Інший варіант, як знищити слимаків в погребі,- це посипати смужками місця їх скупчення і проникнення деревною золою, цементним пилом, сухим гашеним вапном, сухою гірчицею. Ширина стрічки — 3-4 см, висота — 0,7-1 см.

    Не менш ефективні харчові принади: різані бульби картоплі, листя капусти, половинки грейпфрута тощо. Після того як з’їдаєте грейпфрут, берете половинки шкірки  і лишаєте їх в погребі чи підвалі. Зранку знайдете у них цілі групи слизнів. Але тут обов’язкова щоденна (вранці й увечері) перевірка й вибирання з наступним знищенням слимаків. Безпосередньо на купу картоплі можна висипати просушену кавову гущу - слимаки її на дух не переносять.

   У покладену на бік банку насипати трохи кукурудзяної муки. Поївши її, слимаки гинуть. Розміщення кілець з мідного дроту працює, як електричний бар`єр, який укладається по полу погреба чи підвалу. При зіткненні слизовий молюск отримує електрошоковий удар. Користуючись усіма рекомендаціями, ви зможете захистити від слимаків ваші вирощені овочі, фрукти і картоплю, які зберігаються в погребах і підвалах.

 

 

Державний фітосанітарний інспектор

Головного управління Держпродспоживслужби в Полтавській області Л.М. БІЛОКІЗ


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь