A A A K K K
для людей із порушенням зору
ШИШАЦЬКА ТЕРИТОРІАЛЬНА ГРОМАДА
Полтавська область, Миргородський район

Коронавірус поряд. Що робити?

Дата: 03.09.2020 15:22
Кількість переглядів: 2492

 Фото без опису  Епідеміологічна ситуація з COVID-19 на території Шишацького району ускладнюється. Щодня виникають нові спалахи захворювання.  Вони пов’язані зокрема з тим, що люди не використовують засобів індивідуального захисту, приходять на роботу вже хворими, тому інфекція дуже швидко поширюється в колективі. Закликаємо жителів Шишацького району бути обережними, дотримуватися санітарно-епідемічних норм та рекомендацій Міністерства охорони здоров’я. Що варто і чого не варто робити у разі погіршення самопочуття, розповідає головний лікар Центру первинної медико-санітарної допомоги Шишацької селищної ради Олександр ІВАЩЕНКО.

   - Найперше, треба заспокоїтися. Ситуація дійсно серйозна. Але паніка її не вирішить, а навпаки – ускладнить. Замість того, щоб поширювати чутки, нагнітати ситуацію, з'ясовувати хто, як, де і коли захворів, вираховувати по прізвищах, давайте зосередимо увагу на протидії вірусу і усі об'єднаємо зусилля у цьому напрямку: влада, медики, населення.

   Факти свідчать наступне: велика частина людей переносить хворобу легко або має незначні прояви захворювання. Але такі люди здатні заражати інших. І серед них можуть бути ті, яким вірус дасть ускладнення через хронічні захворювання.

   Найпоширеніші симптоми коронавірусної інфекції - лихоманка, сухий кашель та відчуття втоми. Найбільше ускладнення небезпечні для осіб з діабетом, серцево-судинними хворобами та високим артеріальним тиском. А також варто особливо берегтися людям літнього віку.

   Якщо стало зле – негайно телефонуйте сімейному лікарю і не чекайте ускладнень.

Сімейний лікар розпитає, яка ситуація, призначить лікування. У разі необхідності направить мобільну бригаду взяти аналізи або приїде до вас у визначений час. Не потрібно йти до лікарні. Не тому, що ми дистанціювалися від пацієнтів, а тому що ви можете стати причиною зараження інших людей.

   У випадку, якщо ви контактували з хворим, потрібно побути на самоізоляції два тижні. Не виходити в люди, намагатися ізолюватися від членів родини.

   Не варто боятися, що вам не оформлять лікарняний, навіть якщо ви на ізоляції. Телефонуєте сімейному лікарю, отримуєте рекомендації телефоном або через відеодзвінок. Лікар дистанційно відкриє вам лікарняний. У випадку, якщо ви добре себе почуваєте, відбули самоізоляцію, то можна прийти до лікарні на ПЛР-тестування, коли мова йде про повторне дослідження. Але варто дотримуватися дистанції у черзі, бути у масці, в рукавичках.

   Чого категорично не можна робити – так це займатися самолікуванням.

   Отже, якщо ви занедужали і у вас з’явилися симптоми ГРЗ (кашель, підвищення температури тіла, загальна слабкість тощо), зателефонуйте своєму сімейному лікарю.

   Якщо у вас, крім цих симптомів, є задишка, стійкий біль у грудній клітці, значне підвищення температури, діарея, порушення свідомості – здійсніть виклик екстреної медичної допомоги за номером 103. Диспетчер визначить ваш стан і за показами направить бригаду екстреної медичної допомоги. Підготуйтеся до приїзду бригади: відчиніть двері, провітріть приміщення та надіньте медичну маску. Медичні працівники оцінять ваш стан та визначать, чи є потреба у госпіталізації. Якщо показів до госпіталізації немає, працівники бригади нададуть рекомендації щодо самоізоляції та попросять вас звернутися до свого сімейного лікаря, а за його відсутності – на «гарячу» регіональну лінію по COVID-19. За потреби до вас направлять медичного працівника для забору біоматеріалів для лабораторного обстеження на COVID-19. Якщо покази до госпіталізації є, а саме за середнього і важкого перебігу захворювання, вас госпіталізують у визначену лікарню на стаціонарне лікування.

Нагадуємо вам номери мобільних телефонів сімейних лікарів.

Шишацька амбулаторія загальної практики сімейної медицини:

головний лікар Іващенко О.В.: 0668889687;

сімейний лікар Омеляненко Н.А.: 0995483100;

сімейний лікар Костенко А.А.: 0959347485;

сімейний лікар Чирка М.В.: 0662239061;

лікар-терапевт Сулименко Н.П.: 0509274221;

сімейний лікар Манойло І.Ю.: 0954792650;

лікар-педіатр Манойло О.В.: 0662578384.

Яреськівська АЗПСМ: сімейний лікар Пугач Л.С. – 0993099975.

Сагайдацька АЗПСМ: сімейний лікар Медведєв О.В. – 0996197457.

Ковалівська АЗПСМ: сімейний лікар Курочка В.О. – 0507648009.

Баранівська АЗПСМ: сімейний лікар Чеботков І.В. – 0507016587.

Михайликівська АЗПСМ: сімейний лікар Нікітіна  Г.В. – 0995515274.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь