A A A K K K
для людей із порушенням зору
ШИШАЦЬКА ТЕРИТОРІАЛЬНА ГРОМАДА
Полтавська область, Миргородський район

Попередження отруєння бджіл внаслідок застосування пестицидів

Дата: 05.06.2020 09:10
Кількість переглядів: 546

Фото без опису   У вирішенні питання недопущення загибелі бджіл допоможе елементарна порядність і співпраця фермера і сільгоспвиробника з пасічником. Значною мірою це питання залежить і від місцевої влади. Для цього пасічники повинні повідомити свій телефон в селищну і сільську раду, щоб аграріям була можливість повідомляти про проведення обробітку пестицидами.

   Окрім цього, щоб не допустити отруєння бджіл, необхідно знати телефони пасічників, які не зареєстровані в селищній і сільських радах і повідомити про них фермерським і сільськогосподарським підприємствам.

   Також повторно повідомляємо, що керівники сільгосппідприємств та пасічники повинні дотримуватися правил та положень встановлених Законодавством України та вживати заходів викладених нижче.

Необхідні заходи:

  1. Пасічники повинні отримати ветеринарно-санітарний паспорт на пасіку у ветлабораторії, для чого необхідно здати зразки бджіл на аналізи для виключення наявності захворювань бджіл.
  2. Поставити пасіку на облік у селищній, сільській радах за місцем постійного розташування пасіки (Додаток 1), а у випадку кочівлі – у сільську раду, на територію якої прибули на кочівлю (Додаток 2) (Наказ Міністерства аграрної політики України від 20 вересня 2000р. № 184/82 Зареєстровано в Міністерстві юстиції України 23 жовтня 2000р за № 737/4958, п. 7).
  3. При зміні назви чи адреси пасіки, її власник повинен проінформувати про це селищну і сільські ради,  сільськогосподарські підприємства і фермерські господарства за місцем постійного розташування пасіки протягом 10 днів.
  4. Пасічники повинні отримати ветеринарне свідоцтво за формою №1 на перевезення бджолосімей на медозбір та запилення сільськогосподарських культур за межі області.
  5. Розміщувати пасіки на земельних ділянках, які належать їм на правах власності або користування, відповідно ст. 15 Закону України «Про бджільництво», а розміщення пасік на земельних ділянках інших власників або користувачів здійснюється за їх згодою.
  6. Бджолярі повинні повідомити Заявою сільськогосподарські підприємства і фермерські господарства на територію яких поставлені пасіки, про місце постійного розташування пасіки, біля якого поля знаходяться бджолосім’ї (Додаток 3).
  7. При отриманні повідомлення від організації про проведення обробітку сільськогосподарських культур пасічник повинен вивезти пасіку в безпечне місце або ізолювати бджіл у вуликах на термін, передбачений обмеженням при застосуванні пестицидів. У випадку авіаційного застосування пестицидів і агрохімікатів вивезти пасіку до іншого місця медозбору на відстань понад 5 км від місць проведення авіаційних обробок на період до 5 діб, а при проведенні наземних обробіток на відстань 3–5 км від місць проведення наземного обприскування.
  8. Керівники сільгосппідприємства і фермерського господарства повинні отримати в селищній та сільських радах, інформацію на якій території знаходяться стаціонарні та кочові пасіки.
  9. Відповідно статті 37 Закону України «Про бджільництво» за три дні до проведення обробітку керівник сповіщає пасічників, пасіки яких знаходяться на відстані до десяти кілометрів від оброблюваних площ та (населення) даної місцевості (преса, подвірні обходи, селищна і сільські ради) про місце, терміни і час проведення обробітку, та у радіусі 200 м від меж ділянок, що обробляються, встановлює спеціальні попереджувальні знаки безпеки з указаною датою обробітку с/г угідь.
  10.  Для невеликих пасік, які не вивозять бджіл, попередити, на який час необхідно прикривати лотки при використанні конкретних пестицидів, згідно «Інструкції по попередженню отруєння бджіл пестицидами». Строки ізоляції бджолиних сімей залежать від ступеня токсичності і періоду збереження активності пестицидів на рослинах.
  11.  Використовувати засоби захисту рослин, що пройшли держреєстрацію і включені в перелік дозволених до застосування.
  12.  Профілактика отруєнь бджіл базується на беззаперечному дотриманні вимог ст. 30 Закону України "Про бджільництво" від 2 лютого 2000     N 1492-III  (1492-14), суворому дотриманні регламентацій застосування в навколишньому середовищі токсичних для бджіл речовин.
  13.  Безпечніше застосовувати наземний обробіток ніж авіацію.
  14.  Обробітки пестицидами проводити у період відсутності льоту бджіл у ранкові (до 10) або вечірні (18-22) години при мінімальних повітряних потоках.
  15.  Сільгосппідприємствам не допускати обробітку квітучих медоносів і пилконосів під час масового льоту бджіл, або проводити їх в нельотний час бджіл ( після 21 год., або в нічний час).
  16.  На площах біля яких розташовані пасіки (у радіусі 7 км.) використовувати малотоксичні пестициди.

Дані заходи не лише позбавлять сторони судових тяжб, а і збережуть бджіл та підвищать врожаї.

   Одним з чинних підзаконних актів, які регламентують, як профілактику отруєння бджіл пестицидами так і про утворення комісії, яка надаватиме рекомендації по обрахуванню економічної оцінки збитків від отруєння бджіл пестицидами є Інструкція з профілактики отруєння бджіл пестицидами (ИНСТРУКЦИЯ по профилактике отравления пчел пестицидами от 14 июня 1989года.). В цій інструкції також надається форма Акту та зразок супроводжуючого листа до лабораторії.

Станом на 01.06.2020 року зазначений документ є чинний (згідно Постанови Верховної Ради України «Про порядок тимчасової дії на території України окремих актів законодавства Союзу РСР» від 12 вересня 1991року №1545-ХII) та єдиний який регламентує покрокові дії при виявленні загиблих бджіл.

Додаток:

  1. Інструкція з профілактики отруєння бджіл пестицидами:(«ИНСТРУКЦИЯ по профилактике отравления пчел пестицидами.»).
  2. «Порядок проведення заходів по виключенню випадків отруєння бджіл…».
  3. Листівки: Пам’ятка «Безпека бджіл під час використання пестицидів у сільському господарстві.» та «Захист бджіл при обробках пестицидами медоносів».
  4. Буклет: «Методичні рекомендації щодо попередження отруєння бджіл».
  5. Інструкція покрокова:«Як уникнути отруєння бджіл? Покрокова інструкція».
  6. Пам’ятка: «Пам’ятка про порядок реєстрації, розміщення пасіки та вжиття заходів, щодо виключення випадків отруєння бджіл під час проведення обробітків сільськогосподарських культур пестицидами.».

 

Державний фітосанітарний інспектор

Головного управління Держпродспоживслужби

в Полтавській області   Л.М. Білокіз


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь