A A A K K K
для людей із порушенням зору
ШИШАЦЬКА ТЕРИТОРІАЛЬНА ГРОМАДА
Полтавська область, Миргородський район

Заходи по виключенню випадків отруєння бджіл під час проведення обробітків сільськогосподарських угідь пестицидами

Дата: 23.04.2020 12:32
Кількість переглядів: 697

Фото без опису

В даний час, щоб виростити якісний урожай сільськогосподарських культур сільськогосподарським підприємствам неможливо обійтись без використання пестицидів. В свою чергу бджолярі виробляють цілющі продукти бджільництва і бджоли опилюють сільськогосподарські культури. Останнім часом випадки отруєння бджіл стали непоодинокими та спричиняють клопоту як пасічникам, які несуть збитки, так і сільському господарству – відповідачу.

Звинувачувати в отруєнні бджіл лише сільськогосподарських товаровиробників було б несправедливо. Зазнаючи таких втрат, варто задуматись, що даний результат – це лиш не виконання своїх обов’язків, як пасічниками так і сільськогосподарськими товаровиробниками. Все таки є багато питань, які ми повинні вирішувати з самими пасічниками, тому що є зауваження агрономів про те, що багато пасічників завозять пасіки в приватні садиби межуючих сіл, і нікого не повідомляють, можуть взагалі поставити серед поля чи лісосмуги і зникають надовго залишаючи пасіку на самоті. В таких випадках агроном не знає кому повідомити про проведення обробітку.

В сільськогосподарських підприємствах Шишацького району будуть проводиться комплекси профілактичних і винищувальних заходів боротьби з шкідливими організмами: шкідниками, хворобами і бур’янами на сільськогосподарських культурах хімічними засобами захисту рослин – пестицидами. Відповідно до вимог чинного законодавства пасічники повинні реєструвати свої бджолосім’ї у сільській раді за місцем розташування пасіки, а у випадку перевезення пасіки на медозбір та запилення до іншого місця – у відповідній  сільській раді, на території якої на період кочівлі буде розташована пасіка. Це дасть можливість власникам сільськогосподарських підприємств мати доступ до інформації про кількість пасік, що знаходяться в зоні дії пестицидів та вчасно повідомляти пасічників про обробіток полів хімічними засобами захисту рослин, а пасічникам застосувати заходи по перевезенню бджіл до інших районів або захисту бджіл на місці.

Пасічник зобов’язаний надати заяву про реєстрацію в письмовому вигляді.

В свою чергу сільськогосподарські підприємства і фермерські господарства, які проводять обробітки полів повинні: з метою запобігання виникнення нещасних випадків, надзвичайних ситуацій, загибелі бджолосімей під час обробітку сільськогосподарських культур пестицидами дотримуватися наступних правил, що встановлені законодавством України і відповідно Державних  санітарних і Державних ветеринарних  правил, Закону України  «Про пестициди і агрохімікати», Закону України «Про захист рослин»  та Закону України «Про бджільництво»:

Необхідно уникати випадків застосування пестицидів сільгосптоваровиробниками поблизу жилої зони, які суперечать державним санітарним правилам. Такі роботи можуть завдати суттєвої шкоди і бджолам при застосуванні інсектицидів за не дотриманням встановлених регламентів використання пестицидів.

Згідно з пунктами: 9.2 і 6.3.4. (ДСП 8.8.1.2.001-98) необхідно дотримуватись зони санітарного розриву від водних джерел – 500 м(до рибогосподарських водойм не менше 2000 м) та від населених пунктів, тваринницьких комплексів, місць проведення ручних робіт по догляду за сільгоспкультурами, при штанговому обприскуванні повинна бути не менше 300 м, при вентиляторному – 500 м, обробка посівів у цих зонах допускається при напрямку вітру від населених пунктів і інших об’єктів, що підлягають санітарному захисту.

  1. За три дні до проведення обробітку керівник сповіщає  пасічників (населення) даної місцевості ( преса, подвірні обходи, сільські ради) про місце, терміни і час проведення обробітку, встановлює спеціальні попереджувальні знаки безпеки з указаною датою обробітку с/г угідь.
  2. На площах біля яких розташовані пасіки (у радіусі 7 км.) використовувати малотоксичні пестициди з дотриманням регламентів застосування пестицидів.
  3. Обробки проводити у період відсутності льоту бджіл у ранкові або вечірні години.
  4. Не допускати обробітку квітучих медоносів і пилконосів під час масового льоту бджіл.
  5. Бджолярі повинні отримати ветеринарно-санітарний паспорт на пасіку у ветлабораторії, для чого необхідно здати зразки бджіл на аналізи для виключення наявності захворювань бджіл.
  6. Пасічники повинні поставити пасіку на облік у сільській раді за місцем постійного розташування пасіки, а у випадку кочівлі – у сільській раді, на територію якої прибули на кочівлю.
  7. Бджолярі отримують ветеринарне свідоцтво за формою №1 на перевезення бджолосімей на медозбір та запилення сільськогосподарських культур за межі області в разі перевезення.
  8. При отриманні повідомлення від організації про проведення обробітку сільськогосподарських культур пасічник повинен вивезти пасіку в безпечне місце або ізолювати бджіл у вуликах на термін, передбачений обмеженням при застосуванні пестицидів.
  9. В невеликих індивідуальних пасіках громадян для охорони бджіл від отруєння пестицидами, щоб не вивозити пасіки, потрібно закривати льотки на визначений час. Згідно „ Інструкції по попередженню отруєння бджіл отрутохімікатами ”.

Дотримання правил та прояв взаємоповаги один до одного є гарантом плідної співпраці сільськогосподарських підприємств та пасічників, що не лише забезпечить відсутність судових тяжб з приводу відшкодування завданої шкоди, а й принесе користь обом сторонам, пасічнику – мед, пилок та здорових бджіл, власнику сільськогосподарського підприємства – підвищення врожайності сільськогосподарських культур не менш як на 25%, що запилені бджолами, а пересічним людям – продукти бджільництва для здоров’я та продукцію випущену сільськогосподарськими підприємствами на прилавках магазинів.

 

 

 

Державний фітосанітарний інспектор Управління фітосанітарної безпеки

Головного управління Держпродспоживслужби в Полтавській області                                                                                    Л.М. Білокіз


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь