A A A K K K
для людей із порушенням зору
ШИШАЦЬКА ТЕРИТОРІАЛЬНА ГРОМАДА
Полтавська область, Миргородський район

СИГНАЛІЗАЦІЙНЕ ПОВІДОМЛЕННЯ Управління фітосанітарної безпеки

Дата: 10.04.2020 12:15
Кількість переглядів: 295

Захистіть свої сади вчасно від шкідливих організмів на присадибних ділянках

   Загрозу для плодових дерев та кущів у період розпускання бруньок становлять садові довгоносики (сірий, бруньковий, яблуневий квіткоїд), трубковерти (букарка та казарка).

   Вихід садових довгоносиків із місць зимівлі розпочався і триває їх масове розселення.

   Інститутом садівництва НААНУ встановлено, що за температури повітря 10-12°С один жук брунькоїда здатен за добу пошкодити понад 50% бруньок на саджанці. Букарка шкодить наколюючи бруньки, а згодом бутони та листки, казарка – вигризає бруньки з середини, згодом пошкоджує листя, пагони, бутони та зав'язь. Не меншу загрозу для багаторічних насаджень становлять і молі (листомінуючі – горностаєва та яблунева, листовійки - розанова). Вихід гусениць яблуневої молі з-під щитків відбуватиметься за суми ефективних температур 160°С (нижній поріг 12°С). За середньодобової температури повітря понад 11°С на початку цвітіння яблуні відбуватиметься літ метеликів мінуючої молі. Гусениці розанової та інших листокруток відроджуватимуться за суми ефективних температур 70°С (вище 10°С). Значної шкоди, особливо молодим деревцям завдають кліщі: бурий та червоний плодові, звичайний павутинний, глодовий. Всі рухомі стадії кліщів живуть на нижньому або верхньому боках листків, а звичайний павутинний – тільки на нижньому та утворює павутину. За період вегетації, залежно від виду, кліщі розвиваються в 7-8 генераціях. Вони заселяють всі плодові, але віддають перевагу яблуні. Розвитку кліщів сприяє тепла та суха погода. Розвиток червоного і бурого плодових кліщів розпочнеться під час відокремлення бутонів.

   На початку розпускання бруньок зерняткових порід проти жуків сірого брунькового довгоносика, квіткоїда, гусениць білана жилкуватого, золотогуза, листокруток, яблуневої молі та проти хвороб парші, борошнистої роси проводять обприскування пестицидами: Актарою, в.г. – 1,4г на 10л води, Енжіо, к.с. – 1,8мл на 5л води, з додаванням проти парші, інших хвороб Хоруса, в.г. – 2,5г на 10л води, Скор к.е. – 1,5-2мл на 10л води, Стробі, в.г. -2г на 10л води. За обробки сортів, що уражуються борошнистою росою додають Топаз, к.е. – 10-15мл на 10л води, або його аналоги. У фазу відокремлення бутонів - рожевий бутон проти комплексу шкідників і хвороб проводять обприскування дерев Топсіном М, зп – 10г на 10 л води, з додаванням Каліпсо, к.с. – 2мл на 10л води, Конфідор Максі, вг – 0,7г на 10л води або Карате Зеон – 4мл на 10л води дотримуючись чергування препаратів згідно норм.

   При проведенні обприскувань необхідно дотримуватись рекомендацій на упаковці, правил особистої гігієни та техніки безпеки при роботі з хімічними засобами захисту рослин.

 

 

Державний фітосанітарний інспектор

Головного управління Держпродспоживслужби

в Полтавській області Л.М. Білокіз


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь