A A A K K K
для людей із порушенням зору
ШИШАЦЬКА ТЕРИТОРІАЛЬНА ГРОМАДА
Полтавська область, Миргородський район

Під час карантину планові щеплення ніхто НЕ відміняв

Дата: 01.04.2020 11:03
Кількість переглядів: 959

Фото без опису   Центр первинної медико-санітарної допомоги Шишацької селищної ради звертається до жителів Шишаччини з нагадуванням: планові щеплення і дітям, і дорослим тривають. Карантинні заходи лише внесли свої корективи в організацію проведення щеплень, посилили контроль за дотриманням санітарно-епідеміологічних вимог, але не відміняють і не забороняють планову вакцинацію. Навпаки – зараз це як ніколи актуально, щоби до однієї пандемії не додалися інші.

   Як організовує медичний персонал проведення щеплень в умовах протикоронавірусного карантину, розповідають завідуюча Шишацькою амбулаторією загальної практики сімейної медицини Наталія Омеляненко та сестра медична цієї амбулаторії Тетяна Закладна.

   - Найперше, наголошуємо, що карантин не скасовує імунізацію населення. У пріоритеті – первинні вакцинальні комплекси. Це вакцинація від кору, краснухи, поліомієліту, дифтерії, кашлюка та правця, особливо серед дітей першого року життя. Відмова чи перерва у проведенні планових щеплень можуть призвести до спалаху інфекцій чи зростання кількості випадків захворювань, яким можна запобігти з допомогою імунізації. В умовах боротьби з коронавірусною інфекцією це матиме небезпечні наслідки.

   Нині медперсонал нашого Центру ПМСД тримає на контролі планову вакцинацію. Обдзвонюємо усіх, хто на черзі. Домовляємося про зустріч на конкретну дату і час, аби люди даремно не приходили до медзакладу чи не очікували прийому в небажаній черзі.

   Прийом відвідувачів здійснюємо у різних приміщеннях, щоб інфекційні хворі не наражали на небезпеку інших пацієнтів. На головному вході до Центру ПМСД (центральний вхід від райлікарні) вас зустріне черговий медпрацівник, виміряє температуру і потім спрямує чи до входу для людей з підвищеною температурою, чи до місця вакцинації (де раніше була дитяча консультація), чи на звичайний прийом до сімейного лікаря. На головному вході Центру ПМСД є кнопка виклику, якщо вам потрібна допомога у позаробочий час чи протягом вихідних.

   - Яка зараз відвідуваність вашого медзакладу?

   - Людей у порівнянні з докарантинним періодом на прийомах у сімейних лікарів поменшало. На щастя, жителі нашого краю дослухалися до порад не відвідувати лікарню без нагальної потреби. Зараз щоденний контингент відвідувачів Центру ПМСД  близько сорока осіб. А раніше це була кількість звернень за добу лише до одного лікаря. Багато питань, зокрема щодо отримання медпрепаратів за програмою «Доступні ліки», вирішуємо в телефонному режимі.

   - Як загалом виглядає ріст чи спад захворюваності на грип, ГРВІ в останні місяці серед населення району?

   - В межах щорічної статистики.  У січні спостерігалося зростання кількості звернень людей з подібними симптомами, у лютому зріз пішов на спад, а в березні знову показники захворюваності поповзли вгору. Цей сезон відзначається більшою кількістю випадків пневмонії. Такі спалахи відбуваються раз на кілька років. Зокрема частою пневмонією відзначився 2014 рік.

   - Нині на Шишаччину, як і загалом в Україну, активно повертаються заробітчани. Чи тримаєте ви, як медики, ситуацію під контролем?

   - На жаль, жодна з державних служб не повідомляє нас про перетин кордону нашими земляками. У нас немає такої статистики, хто, коли і звідки повернувся в Шишаки чи села району. Якщо нам повідомляють про це чи представники органів самоврядування, чи односельці заробітчан, зв’язуємося з ними, пояснюємо ситуацію, закликаємо їх на два тижні ізолюватися від зовнішнього світу, повідомляти нам про будь-які зміни у самопочутті.

   Зауважимо, що лише невелика частина тих, хто повернувся з-за кордону, самостійно звертається до сімейного лікаря і добровільно йде на ізоляцію. Більшість ігнорують застереження медиків, спокійно прогулюються центром селища, відвідують магазини тощо. Вплинути на це зможуть тільки жорсткіші умови карантину та правоохоронні органи.

   - Як відомо, є люди, котрі до цього часу не обрали сімейного лікаря і не уклали відповідної угоди. Є серед них і ті, хто тривалий час проживав за межами району, тепер повертається додому через карантин. Чи отримають такі люди у разі необхідності медичну допомогу? 

   - Так, вони вже її отримують. Бо такі випадки є. Люди зі скаргами на здоров’я чи іншими потребами звертаються до Центру ПМСД і з’ясовується, що сімейного лікаря у них немає. Але допомогу вони отримують, як і можливість укласти декларацію.

   Декларація з сімейним лікарем – це передусім відповідальність за власне здоров’я. Нині це надважливо. Дбайте про себе: вчасно вакцинуйтеся, дотримуйтеся правил особистої гігієни і вимог карантину. Будьте озброєні проти будь-яких інфекцій та вірусів правильною інформацією й імунітетом. Розраховуйте на пораду і допомогу сімейного лікаря, але, найперше, - самі бережіть себе і своїх близьких!


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь