ШИШАЦЬКА ТЕРИТОРІАЛЬНА ГРОМАДА
Полтавська область, Миргородський район

Під час карантину планові щеплення ніхто НЕ відміняв

Дата: 01.04.2020 11:03
Кількість переглядів: 985

Фото без опису   Центр первинної медико-санітарної допомоги Шишацької селищної ради звертається до жителів Шишаччини з нагадуванням: планові щеплення і дітям, і дорослим тривають. Карантинні заходи лише внесли свої корективи в організацію проведення щеплень, посилили контроль за дотриманням санітарно-епідеміологічних вимог, але не відміняють і не забороняють планову вакцинацію. Навпаки – зараз це як ніколи актуально, щоби до однієї пандемії не додалися інші.

   Як організовує медичний персонал проведення щеплень в умовах протикоронавірусного карантину, розповідають завідуюча Шишацькою амбулаторією загальної практики сімейної медицини Наталія Омеляненко та сестра медична цієї амбулаторії Тетяна Закладна.

   - Найперше, наголошуємо, що карантин не скасовує імунізацію населення. У пріоритеті – первинні вакцинальні комплекси. Це вакцинація від кору, краснухи, поліомієліту, дифтерії, кашлюка та правця, особливо серед дітей першого року життя. Відмова чи перерва у проведенні планових щеплень можуть призвести до спалаху інфекцій чи зростання кількості випадків захворювань, яким можна запобігти з допомогою імунізації. В умовах боротьби з коронавірусною інфекцією це матиме небезпечні наслідки.

   Нині медперсонал нашого Центру ПМСД тримає на контролі планову вакцинацію. Обдзвонюємо усіх, хто на черзі. Домовляємося про зустріч на конкретну дату і час, аби люди даремно не приходили до медзакладу чи не очікували прийому в небажаній черзі.

   Прийом відвідувачів здійснюємо у різних приміщеннях, щоб інфекційні хворі не наражали на небезпеку інших пацієнтів. На головному вході до Центру ПМСД (центральний вхід від райлікарні) вас зустріне черговий медпрацівник, виміряє температуру і потім спрямує чи до входу для людей з підвищеною температурою, чи до місця вакцинації (де раніше була дитяча консультація), чи на звичайний прийом до сімейного лікаря. На головному вході Центру ПМСД є кнопка виклику, якщо вам потрібна допомога у позаробочий час чи протягом вихідних.

   - Яка зараз відвідуваність вашого медзакладу?

   - Людей у порівнянні з докарантинним періодом на прийомах у сімейних лікарів поменшало. На щастя, жителі нашого краю дослухалися до порад не відвідувати лікарню без нагальної потреби. Зараз щоденний контингент відвідувачів Центру ПМСД  близько сорока осіб. А раніше це була кількість звернень за добу лише до одного лікаря. Багато питань, зокрема щодо отримання медпрепаратів за програмою «Доступні ліки», вирішуємо в телефонному режимі.

   - Як загалом виглядає ріст чи спад захворюваності на грип, ГРВІ в останні місяці серед населення району?

   - В межах щорічної статистики.  У січні спостерігалося зростання кількості звернень людей з подібними симптомами, у лютому зріз пішов на спад, а в березні знову показники захворюваності поповзли вгору. Цей сезон відзначається більшою кількістю випадків пневмонії. Такі спалахи відбуваються раз на кілька років. Зокрема частою пневмонією відзначився 2014 рік.

   - Нині на Шишаччину, як і загалом в Україну, активно повертаються заробітчани. Чи тримаєте ви, як медики, ситуацію під контролем?

   - На жаль, жодна з державних служб не повідомляє нас про перетин кордону нашими земляками. У нас немає такої статистики, хто, коли і звідки повернувся в Шишаки чи села району. Якщо нам повідомляють про це чи представники органів самоврядування, чи односельці заробітчан, зв’язуємося з ними, пояснюємо ситуацію, закликаємо їх на два тижні ізолюватися від зовнішнього світу, повідомляти нам про будь-які зміни у самопочутті.

   Зауважимо, що лише невелика частина тих, хто повернувся з-за кордону, самостійно звертається до сімейного лікаря і добровільно йде на ізоляцію. Більшість ігнорують застереження медиків, спокійно прогулюються центром селища, відвідують магазини тощо. Вплинути на це зможуть тільки жорсткіші умови карантину та правоохоронні органи.

   - Як відомо, є люди, котрі до цього часу не обрали сімейного лікаря і не уклали відповідної угоди. Є серед них і ті, хто тривалий час проживав за межами району, тепер повертається додому через карантин. Чи отримають такі люди у разі необхідності медичну допомогу? 

   - Так, вони вже її отримують. Бо такі випадки є. Люди зі скаргами на здоров’я чи іншими потребами звертаються до Центру ПМСД і з’ясовується, що сімейного лікаря у них немає. Але допомогу вони отримують, як і можливість укласти декларацію.

   Декларація з сімейним лікарем – це передусім відповідальність за власне здоров’я. Нині це надважливо. Дбайте про себе: вчасно вакцинуйтеся, дотримуйтеся правил особистої гігієни і вимог карантину. Будьте озброєні проти будь-яких інфекцій та вірусів правильною інформацією й імунітетом. Розраховуйте на пораду і допомогу сімейного лікаря, але, найперше, - самі бережіть себе і своїх близьких!


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь