A A A K K K
для людей із порушенням зору
ШИШАЦЬКА ТЕРИТОРІАЛЬНА ГРОМАДА
Полтавська область, Миргородський район

Усі – на карантин!

Дата: 20.03.2020 14:15
Кількість переглядів: 1530

Фото без опису   Цього тижня в селищній раді відбулися засідання комісії з техногенно-екологічної безпеки і надзвичайних ситуацій та виконавчого комітету. Розглядалася можливість використання коштів резервного фонду Шишацької об’єднаної територіальної громади для протидії поширенню коронавірусної інфекції. Цей фонд створений саме з метою реагування на подібні непередбачувані ситуації. За наслідками засідання 302 тисячі гривень буде спрямовано на закупівлю найнеобхідніших медикаментів та засобів захисту. З них близько 200 тисяч – на потреби вторинної галузі медицини. У найближчі дні Шишацька центральна районна лікарня отримає ці ліки та спецзасоби.

   На засіданнях був присутній голова районної ради Владислав Сафонов, котрий вимагав у цю ж хвилину забезпечити ЦРЛ усім необхідним в повному обсязі, як завжди, критикував селищну раду за, на його думку, ігнорування проблем медицини району. Відтак він на годину затримав проведення засідань комісії та виконкому. Замість того, щоб ініціювати в цей час засідання подібної районної комісії та розподіляти кошти резервного фонду району.

   Зазначимо, що і ресурс, і порядок використання коштів резервного фонду Шишацької ОТГ обмежені відповідним положенням. Тому спрямувати більшу суму з нього неможливо. Це запобіжний захід до проведення сесії.

   Ніхто не відмовляється від підтримки ЦРЛ. Однак у неї є керівний орган, котрий свого часу (коли були кошти) не радився з селищною радою, як їх витрачати і взагалі, як реформувати вторинку, щоб вона втрималася на плаву в майбутньому. Керівний орган, котрий посеред року перереєстрував ЦРЛ в Яреськи, аби забрати з селищного бюджету понад мільйон гривень. Мотивуючи це підтримкою колективу лікарні. І в той же час забираючи в людей цю підтримку. Бо мільйон гривень  - це сплановані  і втрачені посеред бюджетного року кошти на школи, дитсадки, ФАПи, освітлення улиць, благоустрій тощо...

   Тепер ОТГ закидають: в районі гроші скінчилися, давайте гроші на лікарню, бо скоро все це буде ваше. 

   Хіба кошти від нафтогазової ренти, які отримував районний бюджет і витрачав на капремонти лікарні, - це були лише гроші Ковалівки, Федунки чи Яресьок? Хіба села об’єднаної територіальної громади не отримують шкоду від сусідства з нафтогазовим промислом? Мабуть, те саме Покровське страждає більше, ніж Яреськи.

   А зараз районна рада погрожує і масовими протестами лікарів, і відмовою у лікуванні жителів ОТГ. Хіба це поведінка представницької влади?  Хіба у критичний час можна шантажувати подібним?...

   Тим паче, лікарня отримує кошти від НСЗУ за пролікований випадок. Тож якщо 80 відсотків населення району (на це зазвичай спирається районна рада, вимагаючи кошти в ОТГ) перестануть в ній обслуговуватися, що буде далі?

   Шановні жителі району! Ситуація у країні складна. Це виклик, який ми повинні подолати. А для цього перш за все – заспокоїтися. Панічні настрої та нагнітання тривоги нічого не вирішать.

   Тим паче нічого не вирішать суперечки на місцях між різними гілками влади. Вони й раніше нікого не прикрашали, а в цих обставинах взагалі виглядають трагічно.

   Ми повинні розуміти: ситуація буде ускладнюватися й далі. Бо карантин – це ще й значні економічні втрати. Спланувати бюджет (чи державний, чи місцевий) навіть на найближчі дні важко.

   Цими днями парламент, серед іншого, ухвалив, а Президент підписав Закон «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо підтримки платників податків на період здійснення заходів, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19)». Це свого роду захист підприємців на період вимушеного простою під час карантину. Він звільняє їх від сплати частини місцевих податків.

   Асоціація міст України б’є на сполох, бо це призведе до значних втрат місцевих бюджетів та колапсу країни. Так, за попередніми розрахунками, сума втрат місцевих бюджетів становитиме щонайменше 6,3 млрд грн.

   По Шишацькій громаді лише за два місяці весни втрати орієнтовно становитимуть близько чотирьох мільйонів гривень (зважаючи на надходження березня та квітня минулого року). І це лише початок. Якщо зупинятимуться підприємства, зменшиться і надходження основного прибутку громади – податку на доходи фізичних осіб. А якщо карантин продовжиться, ці втрати зростатимуть.

   Тож не час для суперечок, війн і взаємних звинувачень.

   Крім теми ЦРЛ, ажіотаж серед жителів громади викликало рішення виконкому про закриття на час карантину суб’єктів господарювання.

   Це – не забаганка селищної ради. Рішення виконавчого комітету щодо попередження розповсюдження коронавірусної інфекції та введення обмежувальних заходів на території нашої громади – це віддзеркалення загальнодержавних заходів з протидії епідемії, виконання завдань Уряду та Президента. Тільки діючи спільно ми можемо мінімізувати поширення захворювання. А поза владними рішеннями - не менш важлива наша громадянська відповідальність. Бо ніякі запобіжні чинники не подіють, якщо люди не будуть їх дотримуватися.

   Частина підприємців зреагували свідомо і припинили свою діяльність, частина ігнорує заборону. Далі – справа за правоохоронними органами.

   А ми повідомляємо: поки що представники органів місцевого самоврядування (і в селищі, і в старостинських округах) працюють за графіком, але прийоми громадян на час карантину призупинено. Закликаємо жителів нашої громади відповідально поставитися до ситуації. Зрозуміти усі заборони та обмеження як виняткову необхідність. Бережіть своє здоров’я. Не наражайте себе на небезпеку. Якщо маєте необхідність терміново вирішити якесь питання – краще попередньо зателефонуйте. Можливо, усе з’ясується і в телефонному режимі (приймальня селищної ради - 91364).

Пресслужба селищної ради.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь