A A A K K K
для людей із порушенням зору
ШИШАЦЬКА ТЕРИТОРІАЛЬНА ГРОМАДА
Полтавська область, Миргородський район

Якщо ви хочете йти швидко, йдіть наодинці. Якщо ви хочете зайти далеко, йдіть разом!

Дата: 10.12.2019 13:02
Кількість переглядів: 1093

   Ці слова американського супервинахідника і мегапідприємливої людини Стівена Пола Джобса якнайкраще характеризують суть колективної праці та колективного успіху.

   Чотири роки поспіль Шишацька об‘єднана територіальна громада самостверджується як одиниця нового механізму самоврядування, як частина масштабної реформи держави.

   Від цієї реформи, врешті-решт, залежать й усі інші державницькі перетворення. Децентралізація – це передумова якісних змін в освіті, медицині, соціальному захисті, дорожній інфраструктурі тощо.

   Саме тому в останні роки громади як ніколи близькі з державою. Поступово вони стають її надійним фундаментом, на який вона зможе перекласти цеглина за цеглиною вагу багатьох своїх проблем і завдань. І аби під цією вагою громади не просто вистояли, але й розвивалися далі, потрібно усім «йти разом», як говорив Стів Джобс.

   Нещодавно у Києві відбулися два прикметні зібрання, де побував і наш представник – голова Шишацької об’єднаної територіальної громади та керівник Полтавського осередку Асоціації ОТГ Олександр Тутка.

   Насамперед Члени Ради та Правління Асоціації об’єднаних територіальних громад зустрілися із Прем’єр-міністром України Олексієм Гончаруком. І керівнику Уряду, і його міністрам нарешті виразники інтересів громад змогли поставити важливі запитання і отримати належні відповіді.

   Ключовий меседж: децентралізація продовжується. І не просто продовжується, а навіть, як і планувалося, завершується у прийдешньому 2020 році, до чергових місцевих виборів.

   Щоб успішно завершити реформу, держава розраховує на допомогу уже створених громад.

   Громади стануть основою майбутнього адміністративно-територіального устрою країни, матимуть найбільше повноважень і ресурсів. Тому нині як ніколи важливий діалог між «низами» й «верхами», аби узгодити неузгоджене протягом останніх років.

  Члени Асоціації обговорили з урядовцями найголовніші виклики завершення реформи.

 

Про багатих і бідних

   Асоціація в кожній області готова долучитися до реалізації перспективного плану на місцях: допомогти громадам самовизначитися, враховуючи їхні інтереси в першу чергу, але й підтримуючи загальнодержавницьку позицію загалом.

   А позиція держави полягає в тому, аби дати перспективу розвитку кожному регіону. Зрозуміло, що усі громади в країні не можуть бути самодостатніми, абсолютно спроможними. Є дотаційні сільські райони, котрі навіть після об’єднання не стануть багатими. Як свідчить практика європейських країн, слабкі громади (малонаселені, з недостатніми виробничими потужностями) є всюди. Але люди в цьому не винні. Вони так само вкладають свою частку в загальнонаціональний добробут, тільки їхні можливості менші, а відтак і ця частка також менша.

    В усіх країнах існує система вирівнювання - багатші допомагають менш успішним. Завдання децентралізації - створити такий базовий рівень місцевого самоврядування, де перспективи розвитку мали б якомога більше територій.

 

Про майбутні райони

   Нині повноваження районних рад практично повністю перейшли до об’єднаних територіальних громад. Тож існування районних рад навіть в уже укрупнених районах недоцільне. Така позиція представників Уряду та Асоціації ОТГ. Нові райони (округи) – це суто адміністративна одиниця.

   Натомість функції областей (регіонів) повинні бути видозмінені без зміни територіальних меж. В регіонах пропонують залишити ради, які, на відміну від сучасних облрад, зможуть формувати свої виконавчі органи. Основна задача ради – розвиток регіону: прийняття бюджету, втілення державних програм, управління спільним майном громад регіону тощо. Важливо забезпечити рівноправне представництво кожної громади в області.

 

Про первинну і вторинну медицину

   Асоціація об’єднаних територіальних громад закликала Уряд чітко розмежувати повноваження в сфері охорони здоров’я з передачею фінансування на відповідних суб’єктів. Поки що визначеною є позиція лише із закладами первинної медико-санітарної допомоги: вони перебувають у сфері відповідальності місцевих громад. Але й тут не все так просто. Сімейному лікарю у місті «заробити» кошти на утримання колективу та закладу загалом від Національної служби здоров’я набагато простіше, ніж у селі. На цей фактор впливає щільність населення. Тож аби вирівняти ситуацію, Асоціація пропонує запровадити у таких розрахунках сільський коефіцієнт.

   Також недоцільно перекладати на місцеві органи самоврядування пільгове забезпечення певних груп населення. Пільгові категорії людей визначає держава. Тож вона й повинна нести відповідальність за гарантовані нею права. Адже громади за своєю фінансовою спроможністю (як і кількістю пільговиків) були й будуть різні. А люди, котрих держава наділила особливим статусом, повинні мати рівні права на всій її території.

   Щодо вторинного рівня медицини, Асоціація наполягає на визначенні конкретного власника, оскільки більшість лікарень нині перебувають  у віданні районних рад, котрі вже не спроможні самостійно їх утримувати. До моменту ліквідації районів подальша доля закладів повинна бути законодавчо і фінансово визначеною.

 

Про податки і доходи

   Податок на доходи з фізичних осіб – основна бюджетоутворююча складова в об’єднаних територіальних громадах. Тому ця складова повинна бути законодавчо стабільною. Існує немало прецедентів, коли податки свідомо виводяться з громад перереєстрацією суб’єкта, з діяльністю якого вони пов’язані. У такому випадку суб’єкт здійснює сплату ПДФО за місцем реєстрації (хоча правомірність таких відрахувань дуже суперечлива), а не за місцем діяльності.

   Асоціація закликає урядовців врегулювати сплату податку на доходи фізичних осіб за місцем розташування виробництва.

 

Про дорожній фонд

    Практика останніх років вказує на неефективний та несправедливий розподіл дорожнього фонду України між безпосередніми користувачами доріг загального значення – місцевими громадами. Громада, що повинна забезпечити належний підвіз людей до шкіл,  медичних закладів тощо і несе відповідальність за їхню безпеку на цих дорогах, практично не має впливу на утримання дорожньої інфраструктури. Область отримує кошти, наймає підрядника і спитати за те, коли буде відремонтовано, обкошено, прибрано, почищено, посипано дорогу, інколи немає з кого.

    Асоціація пропонує внести зміни до відповідного законодавства, що регулює використання коштів державного дорожнього фонду, щоби не менше 20 відсотків цих асигнувань передавалося безпосередньо на місця разом із дорогами, що з'єднують населені пункти в межах громад. Маючи дороги у комунальній власності та відповідно фінансовий ресурс, можна говорити про три- чи п'ятирічний план з їхнього відновлення. Також логічно передати громадам разом з дорогами і майно колишніх райавтодорів.

 

   За кілька днів після зустрічі з Прем'єр-міністром Асоціація об'єднаних територіальних громад провела чергові загальні збори.

   За три роки існування Асоціація ОТГ перетворилася з кількох ентузіастів у організацію, що об’єднує 490 громаді отримала статус Всеукраїнської. Це підтвердження того, що Асоціація відповідає запитам громад щодо захисту та відстоювання їх інтересів на державному рівні, організації обміну досвідом та забезпечує якісну експертну підтримку діяльності муніципалітетів.

    Наша ОТГ не тільки приєдналася до поважного товариства однією з перших, але й бере активну участь в його діяльності. Бо добробут і розвиток громади забезпечуються не тільки щоденними напрацюваннями на місцевій території, але й підтримкою цих напрацювань на вищих законотворчих рівнях.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь