A A A K K K
для людей із порушенням зору
ШИШАЦЬКА ТЕРИТОРІАЛЬНА ГРОМАДА
Полтавська область, Миргородський район

Звірили готовність до надзвичайних ситуацій у холодну пору року

Дата: 10.11.2019 09:56
Кількість переглядів: 902

Фото без опису   Наприкінці жовтня у Шишацькій селищній раді відбулося  чергове засідання комісії з техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій. Мета зустрічі за участі широкого кола відповідальних служб та організацій – звірити годинники готовності до зимового часу.

   За останні десять місяців це вже дванадцяте засідання комісії, що була створена при селищній раді ще 2017 року. Упродовж цього року темами нагальних обговорень та відповідних рішень була безпека людей: зокрема щодо дотримання протипожежних правил у побуті та поведінки на водних об’єктах; ризики розповсюдження кору та інших захворювань; складні погодні умови та їхні непередбачувані наслідки тощо.

   Цього разу керівники структурних підрозділів та комунального підприємства селищної ради, місцевих служб - газового господарства, «Полтаваобленерго», Держпродспоживслужби та Державної служби з надзвичайних ситуацій були запрошені до участі в засіданні комісії, аби проаналізувати спільну готовність до осінньо-зимового періоду та координацію дій у разі  надзвичайних ситуацій.  

   Які проблеми, зважаючи на тему засідання, обговорювали його учасники, розповідає головний спеціаліст з питань цивільного захисту апарату виконавчого комітету Шишацької селищної ради Віталій ЦАП.

   — Серед головних питань – розчистка доріг від снігу. За дорогами населених пунктів, що перебувають на балансі селищної ради, здійснюватиме догляд, як і в попередні роки, комунальне підприємство «Техкомунбуд». Крім цього, за договором з управлінням житлово-комунального господарства Шишацької селищної ради, який передбачає відповідну оплату, частину робіт візьмуть на себе агроформування та фермерські господарства.

   У «Техкомунбуді» нині готують техніку, заготовляють піщано-сольову суміш для посипання доріг, створюють резерв пально-мастильних матеріалів та запасних частин, необхідних для поточного ремонту транспорту.

   Як завжди, в комунальному господарстві розроблено маршрути розчистки снігу, затверджено графік цілодобового чергування, створено бригаду з ліквідації аварійних ситуацій. Діятиме телефон чергового диспетчера – 0958143368.

   Щодо зимового догляду за дорогами, які перебувають у віданні державного підприємства “Агентство місцевих доріг Полтавської області” і зв’язують населені пункти нашої громади, ця проблема викликала обґрунтовану тривогу в учасників за-сідання. Яка ситуація з підготовкою до зими на цих ділянках – наразі невідомо. Офіційний лист селищної ради до директора підприємства з метою з’ясувати актуальну інформацію (кількість наявної техніки та протиожеледної суміші, схему першочергової розчистки доріг загального користування з урахуванням шкільних маршрутів, небезпечних спусків та підйомів, координати виконавця тощо) та пропозицією про співпрацю на сьогодні залишається без відповіді.

   Обговорювала комісія і потребу поповнення місцевого матеріального резерву Шишацької громади. Цей резерв створено за рішенням виконавчого комітету селищної ради понад два роки тому. Він передбачає накопичення певних запасів будівельних та пально-мастильних матеріалів, засобів енергозабезпечення та забезпечення аварійно-рятувальних робіт. Матеріальний резерв поповнюється з місцевого бюджету і використовується для попередження та ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій техногенного і природного характеру. Зокрема за минулі сезони резерв (будматеріали, автономна електростанція, мотопомпа тощо) використовувалися для ліквідації наслідків весняного затоплення садиб; боротьби з африканською чумою свиней; ремонту покрівлі Шишацького селищного ринку після буревію та інших надзвичайних ситуацій.

   Попередні сезони заметілей та морозів свідчили, що допомога потрібна людям не тільки з розчисткою снігу, але й з тимчасовим притулком під час зимової негоди. Тому нагадуємо, що в усіх приміщеннях старостатів, в Шишаках – у Центрі надання соціальних послуг, адмінприміщенні селищної ради, в Яреськах – у стаціонарному відділенні Центру надання соціальних послуг діятимуть пункти обігріву. Мобільний пункт обігріву чергуватиме у районному секторі ДСНС.

   Варто наголосити (і про це йшлося на черговому засіданні комісії з  техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій) не тільки на обов’язкові влади дбати про безпеку і життєдіяльність громади, але й на самосвідомості її жителів. Часто власною безвідповідальністю вони створюють ситуації, що призводять до трагічних наслідків. Особливо це актуально в зимовий  період, коли треба бути на двісті відсотків уважними до газових приладів та пічного опалення.

   У приміщенні кожного старостату створено куточки цивільного захисту, всім старостам роздані па-м’ятки і доручено провести відповідну роз’яснювальну роботу з населенням, особливо з потенційними жертвами пожежної безвідповідальності – так званими неблагополучними родинами.

   За минулий опалювальний період від необережного поводження з пічним опаленням, куріння в приміщенні та короткого замикання електромережі сталося 17 пожеж. Дві людини загинули, одна травмована. Спільними зусиллями прагнемо звести до мінімуму показники цієї сумної статистики. Але сподіваємося і на свідомість громадян. Обережність і ще раз обережність – це найкращий запобіжник лиха.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь