A A A K K K
для людей із порушенням зору
ШИШАЦЬКА ТЕРИТОРІАЛЬНА ГРОМАДА
Полтавська область, Миргородський район

Де був голова Шишацької ОТГ Олександр Тутка, коли в районі проводилася Координаційна рада

Дата: 01.07.2019 15:19
Кількість переглядів: 1252

   Саме цьому надважливому запитанню була присвячена публікація Шишацької районної ради в Шишацькій газеті «Сільське життя» за 21 червня.

   Короткий зміст теми: 14 червня в Шишаках відбулося виїзне засідання Координаційної ради з питань місцевого самоврядування при голові обласної ради. Засідання актуальне і питання, що обговорювалися на ньому, теж актуальні. Однак дві третини змісту інформації, що була донесена читачам, присвячувалися не власне Координаційній раді, а тому, що на ній не з’явилися ні голова Шишацької громади Олександр Тутка, ні його заступники. Хоча читачам газети, мешканцям району, було би набагато цікавіше дізнатися, про що на згаданій нараді звітували керівники структурних підрозділів облдержадміністрації: директор Департаменту охорони здоров’я Віктор Лисак, директор Департаменту фінансів Павло Кропивка та заступник директора ДП «Агентство місцевих доріг Полтавської області» Андрій Заїка. Було би логічно донести до людей інформацію з перших уст обласних чиновників: як триває реформа вторинної галузі медицини, що чекає її у найближчому майбутньому; яка реальна перспектива ремонту доріг, що перебувають у віданні області. За відповіді на ці запитання читачі були б однозначно вдячні. А натомість вони були поінформовані у гіперболізованій формі про відсутність на цій нараді селищного голови. Напрошувався висновок, що якби він був на ній присутній, то усі проблеми зникли б самі по собі.

  Однак саме в цей час Олександр Тутка перебував на засіданні Правління Асоціації об’єднаних територіальних громад, а відразу потому взяв участь у ХV Українському муніципальному форумі, що проводить Асоціація міст України. І ці зустрічі в Києві та Одесі – не просто офіційні перемовини на загальні теми. Ці зустрічі – майданчик для обговорення найактуальніших проблем сьогодення. І не просто обговорення, а визначення стратегічно важливих напрямків для подальшого розвитку місцевого самоврядування, окреслення чітких орієнтирів, де взаємодія державної та місцевої влади повинна спрацювати у найближчий час.

   Якщо держава, врешті-решт, визначиться з пріоритетами, завершить розпочату реформу територіальної організації влади, то й на місцях буде легше вирішити проблеми з ремонтом доріг, функціонуванням закладів освіти, культури, медицини тощо. Необхідно конкретизувати і закріпити законодавчо повноваження різних органів самоврядування, щоби більше не виникало запитань хто і що повинен фінансувати. Тому Правління та Рада Асоціації об’єднаних територіальних громад на своєму засіданні ухвалили рішення про звернення до політичних партій, усіх можливих представництв державної влади із закликом завершити процес децентралізації. Необхідно реформувати субрегіональний рівень влади, на якому спостерігається прямий конфлікт інтересів між новою і старою системами і чиниться найбільший спротив реформам. Також на часі ухвалення та впровадження нового закону про службу в органах місцевого самоврядування.

   Серед інших завдань, які Асоціація вважає першочерговими:

- внесення змін до Конституції України, які зафіксують новий територіальний устрій та нову організацію влади;

- ухвалення закону про засади адміністративно-територіального устрою та – на його основі – формування нового адміністративно-територіального устрою України;

- внесення змін до базових законів, якими регулюється діяльність органів місцевого самоврядування та органів виконавчої влади, що забезпечать чітке розмежування владних повноважень на принципах субсидіарності;

- встановлення прозорого і справедливого розподілу публічних фінансів, відповідності власних, закріплених та переданих фінансових ресурсів обсягу повноважень, визначених за органами місцевого самоврядування, зменшення рівня диспропорцій між бюджетами адміністративно-територіальних одиниць шляхом фінансового вирівнювання;

- запровадження професійного інституту урядників (префектів) з метою здійснення ефективного та неупередженого нагляду за законністю діяльності органів місцевого самоврядування, націленого на запобігання порушенням, на консультативну допомогу і на координацію діяльності територіальних органів та центральних органів виконавчої влади;

- внесення змін до системи місцевих виборів, які забезпечать представництво інтересів кожної громади в органах самоврядування регіонального і субрегіонального рівня та представництво інтересів кожного поселення чи групи поселень громади в місцевій раді громади.

У ХV Українському муніципальному форумі під керівництвом голови Асоціації міст України, мера Києва Віталія Кличка взяли участь понад 400 представників органів місцевого самоврядування, серед них – і численна делегація з Полтавщини. За підсумками цього зібрання теж прийняте звернення до найвищих державних інституцій з метою захисту прав територіальних громад та їхніх жителів.

   На форумі очільники органів місцевого самоврядування мали можливість поспілкуватися одне з одним, а також з представниками державної влади, узагальнити найактуальніші проблеми громад та донести їх до урядовців. Варто зауважити, що і Асоціація ОТГ, і Асоціація міст України представляють інтереси громад на найвищому державному рівні, співпрацюють з комітетами Верховної Ради, Кабінетом міністрів, ініціюють  законодавчі зміни, а також беруть активну участь у дискусіях навколо них, маючи при цьому вагоме право голосу. Тож представництво у цих Асоціаціях, як і робота в їхніх засіданнях, навчаннях та форумах – це можливість вплинути на вирішення питань місцевого значення, які лише на місцях, на жаль, з місця не зрушиш.

Прес-служба Шишацької селищної ради.

 

А ТИМ ЧАСОМ...

   «Уряд ініціював зміни до Конституції в частині децентралізації. Проект цих змін вже розміщений на Урядовому порталі. Я закликаю всі асоціації органів місцевого самоврядування фахово обговорити його та надати свої пропозиції. Також маємо спільно інформувати людей про необхідність конституційних змін. Дуже важливо, щоб популістам і противникам реформи було важко маніпулювати, використовуючи необізнаність людей», - про це сказав перший заступник міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України В’ячеслав Негода під час брифінгу «Місцеві вибори на новій територіальній основі: реально чи ні?», організованого Українською асоціацією районних та обласних рад.

   Ще в 2014 році Україна входила у шістку найбільш централізованих європейських країн, а сьогодні вона вийшла на середні європейські показники завдяки децентралізації. Важливим її етапом є  формування районів, які відповідатимуть сучасним потребам. За словами В’ячеслава Негоди, маємо спільно виробити бачення, які саме функції будуть виконувати майбутні райони з огляду на те, що 90% повноважень районів вже виконують чи будуть виконувати об’єднані громади. Тож логічно, що ті райони, які маємо зараз, уже себе вичерпали і потрібно вибудувати нову, ефективну модель районного поділу. А для цього на перше місце маємо поставити не дискусії довкола кількості районів, а їх якісний зміст – які функції у субрегіонального рівня влади мають бути і які органи виконавчої влади або місцевого самоврядування їх забезпечать.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь