ШИШАЦЬКА ТЕРИТОРІАЛЬНА ГРОМАДА
Полтавська область, Миргородський район

Великий Перевіз розпочав естафету святкувань Днів села

Дата: 20.06.2019 14:03
Кількість переглядів: 1653

Фото без опису   Традиційно у нашій громаді одними з перших відзначають щорічне родинне свято – День села – у Великоперевізькому старостинському округу. Бо припадає цей день  на одне з перших літніх релігійних свят – Трійцю.

   Тож цієї урочистої неділі улюблене багатьма відомими і невідомими українцями надіпслянське село зібрало у своєму серці численних колишніх і теперішніх мешканців краю і з приємністю зустрічало бажаних гостей з різних куточків нашої громади. Хоча свято розпочалося відразу пообіді, коли спека ще владарювала на повну, людей це не зупинило. Вони полишили домівки, а дехто – манливу прохолоду Псла, аби потрапити на початок дійства.

   А для тих, хто за сільською звичкою припізнювався, сигналом, що варто поспішати, стали традиційні перші акорди свята - пісня-гімн Великому Перевозу місцевого композитора Михайла Кононенка у виконанні Віктора Колотая та Павла Пугача.

   Ще до початку урочистостей та й упродовж концерту люди із задоволенням переглянули виставку-спогад зі старих фото, де з хвилюванням пізнавали у далекому далеко себе, своїх рідних і прапрарідних… А поруч милували око ніжно-яскравим розмаїттям вишиті доробки місцевих майстринь Надії Яківни Бережної, Людмили Вікторівни Король, Ольги Юріївни Дерій, Наталії Миколаївни Кожевник, Тетяни Борисівни Гребінник та, на жаль, уже покійних Ганни Іллівни Макушенко та Мотрони Василівни Небаби. Цьогоріч до них приєдналася і одна з учасниць клубу вишивальниць «Берегиня», що діє при Шишацькому краєзнавчому музеї, Софія Василенко. І не дивно, що її рукоділля та роботи її мами Єфросинії Яківни Крутько були представлені на святі, бо Великий Перевіз – батьківщина Софії Дмитрівни.

   Фотомистецьку виставку для земляків підготувала бібліотекар Наталія Сукач, а допомогли їй у цьому власними архівами Григорій Олександрович Ковтун, Наталія Федосіївна Павлик, Анна Петрівна Дерій, Олена Василівна Гончаренко, Софія Петрівна Сукач, Зоя Павлівна Пугач, Ніна Гнатівна Тронь, Ольга Михайлівна Прокіпець, Наталія Яківна Дрейман, Віктор Михайлович Тронь, Ольга Юріївна Дерій. У фойє сільського будинку культури на відвідувачів чекав приємний сюрприз від родини місцевих меценатів – Олександра і Тамари Бабаків. Стіни фойє прикрасили великі репродукції фотосвітлин з життя Великого Перевозу минулого століття.

   Після перегляду ретровиставки святково вбрані винуватці торжества – місцеві жителі та їхні гості зручно розташовуються на лавах, у затінку, навколо концертного майданчика. І стихають усі розмови в очікуванні довгожданого приємного перепочинку від повсякденних сільських клопотів, в передчутті знайомої насолоди від зворушливих звуків і легких обрисів музики, поезії, танцю…

   Тут варто зробити невеличкий лірично-прозаїчний відступ. Нині частенько  з різних місцевих трибун і кабінетів звучать закиди, мовляв, менше святкуйте – більше працюйте. Це в селі, де роботі не видно кінця-краю, треба більше працювати? Це в селі, де від свят до свят минає вічність, треба менше святкувати?..

   День села – це місцева традиція, це місцева культура, це мистецький захід, що покликаний, найперше, нагадувати людям, хто вони і звідки. Що покликаний об’єднувати їх навколо їхньої батьківщини. Це те зерно самоідентичності, з якого проростає усвідомлення свого роду – від сільського коріння до державних висот.

   Тому такі заходи не менш важливі, ніж відзначення офіційних свят. А оскільки сіл у нашій громаді чималенько, то й святкових Днів буде відповідно… Як і минулого, так і цього року на кожен з них із селищного бюджету заплановано десять тисяч гривень. Тож «великі економісти» можуть рахувати матеріальні збитки, а ми повернемося до духовних прибутків…

   Ведучі Крістіна Колотай та Павло Пугач запрошують до слова керівницю Великоперевізького старостинського округу Галину Кононенко. Галина Миколаївна привітала жителів Великого Перевозу, Самарів, Першотравневого та Пелагеївки з потрійним святом – Днем краю, Трійцею та Днем медичного працівника, що цьогоріч припали на одне число.

   Староста висловила пошану та вдячність своїм землякам, котрі працюють на благо рідних сіл, котрі ініціюють і підтримують усі добрі справи заради їхнього розвитку. Таких людей чимало – і це добре. Однак щороку це майже одні й ті самі люди. Одні й ті самі прізвища звучать у подяках. Було б дуже добре, аби перелік цих людей зростав і, врешті-решт, для того, аби назвати всіх на святі, не вистачило б часу… Адже, як підсумувала у виступі староста,  участь кожного в житті села потрібна не їй особисто. Вона потрібно селові, про любов до якого ми так багато розповідаємо. Тож давайте любити його по-справжньому: дбати, берегти, примножувати.

   Галина Миколаївна подякувала за співпрацю керівникам Шишацької об’єднаної територіальної громади, агроформувань, колективам, що працюють на території старостату.

  Зі святом жителів Великоперевізького краю привітали селищний голова Олександр Тутка, начальник Відділу культури та туризму Любов Титаренко, голова ветеранської організації Надія Бережна, отець Олександр.

   А численні пісенно-танцювальні та гумористичні вітання жителі Великоперевізького старостинського округу приймали від улюблених місцевих артистів – Віктора Колотая та Павла Пугача; народного фольклорного ансамблю «Горицвіт» (керівник Павло Пугач); вихованців дитячого садочка, школи та сільського будинку культури, творчі номери яких підготували Леся Кухаренко, Олександра Клочко та Крістіна Колотай;  Наталії Пономаренко, Тетяни Лози, Юрія Кононенка та Сергія Кирія, Галини Кононенко та Антоніни Клименко, а також запрошених гостей  - народного вокального ансамблю «Дівчата»  Шишацького селищного будинку культури (керівник Наталія Пасічниченко), Антоніни Міненко.  А увечері  великоперевізців поздоровляли народний депутат України Олег Кулініч, депутат районної ради Наталія Коротич та заслужена артистка України Олена Білоконь і гурт «Флеш».

   Цьогорічне родинне свято запам’ятається жителям Великого Перевозу, Самарів, Пелагеївки та Першотравневого (до речі, до місця проведення заходу люди з навколишніх сіл були забезпечені підвезенням) як традиційним брендом - найсмачнішою кашею від місцевих кашоварів, різними смаколиками, розвагами, так і першими спробами урізноманітнити урочисту подію. Уперше відбувся шашковий турнір серед дорослих та дітей. І що цікаво, за сценарієм планувалися змагання лише для дорослих. Але діти забажали взяти участь, тож для них усе було проведено експромтом і юні переможці не залишилися без нагород. Крім цього, близько 250 охочих взяли участь у безпрограшній лотереї й отримали символічні, але приємні подарунки. Наступного року кількість білетів треба збільшувати, вирішили організатори, бо свято виявилося доволі людним...  Мабуть, тому, що  попри все важливе і потрібне.

Прес-служба Шишацької селищної ради.



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь