ШИШАЦЬКА ТЕРИТОРІАЛЬНА ГРОМАДА
Полтавська область, Миргородський район

Вивчали кращі практики вітчизняного та європейського самоврядування

Дата: 18.06.2019 08:55
Кількість переглядів: 889

Фото без опису   Керівнику Шишацької ОТГ Олександру Тутці - як голові Полтавського відділення Асоціації об’єднаних територіальних громад – разом з колегами доводиться часто брати участь у різних поїздках з метою вивчення кращого досвіду самоврядування. На це спрямована робота як Центрів розвитку місцевого самоврядування, що діють по всій Україні, так і власне самої Асоціації, і багатьох інших державних і недержавних організацій.

   Серед останніх ділових подорожей – відвідини однієї з найбагатших громад України. Це Слобожанська об’єднана територіальна громада на Дніпропетровщині, яка очолює рейтинг фінансової спроможності у категорії з чисельністю населення від 10 до 15 тисяч.

   Слобожанське було не бідним селищем – бюджет становив 50 мільйонів гривень. Приєднане село Степове мало 500 тисяч гривень у рік, що дуже мало, аби утримувати школу, дитячий садок, амбулаторію, займатися благоустроєм. У результаті децентралізації сумарний бюджет громади зріс у шість разів. Сьогодні Слобожанська ОТГ не тільки собі заробляє, а і 21 відсоток (!) бюджету передає державі  для розподілу дотацій іншим громадам. Минулого року до Слобожанської громади захотіло приєднатися сусіднє село. Наразі усі рішення вже підтримано і затверджено.

   Слобожанська ОТГ – це передмістя Дніпра, де розташовано чимало промисловості. Тож не дивно, що є робочі місця, повнокомплектні школи і так далі. Однак проблем вистачає й у багатих громад. Одна з них – благоустрій, поводження з твердими побутовими відходами, утримання прибудинкових територій. З цього приводу самоорганізація населення виглядає не найкраще.

Фото без опису   ВИРІШЕННЯ ПРОБЛЕМ екології, турбота про довкілля – першочергові завдання в європейських країнах, зокрема в сусідній Польщі, де також побував Олександр Тутка у складі української делегації з представників об’єднаних територіальних громад. Мета поїздки – побачити і почути, як співпрацюють тамтешні громади (гміни) з державою, як розподілені повноваження у різних рівнях влади, як подібні асоціації органів місцевого самоврядування представляють інтереси своїх громад на найвищому рівні.

   Побували у десяти гмінах – як у чисельних і доволі успішних, так і віддалених, дотаційних регіонах. Вкотре переконалися, як уміло і розумно поляки змогли скористатися підтримкою Європейського Союзу. Європа вклала у Польщу колосальні гроші. Наприклад, місто Люблін за останні десять років змогло залучити й освоїти близько мільярда євро фінансової допомоги. Це могли бути як і прямі вливання, так і погашення кредитів. Наприклад, громада бере кредит під певний розвитковий проект (відсоткові ставки у банках – від двох до шести), і якщо європейські партнери переконуються, що кошти використовуються належним чином, вони можуть погасити частину кредиту. При цьому у борг живуть багато гмін. Деякі навіть ніколи не завершують свою кредитну історію: закрили один проект, відразу беруть кошти на інший. Це нормальна цивілізована практика.

   І, мабуть, саме тому, що вони постійно інвестують у свою економіку, мають непоганий рівень життя. Хоча, крім коштів, докладають для цього й чимало власних зусиль. Наприклад, у гміні, де проживає сім тисяч населення, функціонують десять тисяч теплиць (від 400 до 800 квадратних метрів кожна)! В Польщі немає агрохолдингів, уся земля – в приватній власності. І при цьому немає жодного забур’яненого шматочка землі, жодного квадратного метра, який би не заробляв гроші. 

   Повертаючись до теми поводження з твердими побутовими відходами, варто зазначити: так, нам до цивілізації далеко. Ми ще тільки сперечаємося на тему платити за сміття чи не платити, впорядковувати його чи хай гніє у посадках, а в поляків плата за сміття – не обговорюється. При середній заробітній платі у 3000 злотих 40 вони віддають за власноруч сортоване сміття. Якщо ліньки сортувати – плати 78 злотих з людини…

   Поляки не живуть багато. Вони живуть у порядку. А він починається з елементарного…

Прес-служба Шишацької селищної ради.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь