ШИШАЦЬКА ТЕРИТОРІАЛЬНА ГРОМАДА
Полтавська область, Миргородський район

З Днем медичного працівника!

Дата: 16.06.2019 09:21
Кількість переглядів: 1072

    Шановні представники медичної галузі! Щиро вітаємо вас зі святом!

   Ваша професійна когорта - одна з найчисельніших. І кожен з вас – від головного лікаря до технічного працівника, у центральному офісі чи на периферії – важлива ланка сфери охорони здоров’я. Ви лікуєте, допомагаєте, підтримуєте, розраджуєте, переконуєте, втішаєте… Ви – рятуєте. Від недуги, страху, безпорадності, фізичного і душевного болю. Ми нечасто говоримо вам слова вдячності, але в критичний момент саме ви – наше все: надія і спасіння.

   Тому міра вдячності, яку суспільство відчуває до тієї чи іншої професії, ніколи не буває співмірною з її значущістю. Нашого «Спасибі!» завжди буде замало. Але навряд чи ви розраховували на нього, обираючи такий складний життєво-професійний фах.

   Нині вам особливо складно, адже сфера охорони здоров’я переживає кардинальні зміни. Тож бажаємо вам  на цьому нелегкому шляху обов’язкового успіху, фізичної і моральної витримки, взаєморозуміння і підтримки – у колі колег, серед пацієнтів і, найголовніше, - в родинах! Міцного здоров’я, сімейних гараздів, щастя, благополуччя, сонця і миру – в душі й на Землі!

   Низький уклін усім ветеранам галузі!

З повагою— Шишацький селищний голова Олександр ТУТКА, виконавчий комітет, депутати Шишацької селищної ради.

 

Фото без опису   БІЛЬШІСТЬ З НАС обирає свій професійний фах задовго до того, як починає розуміти, чого власне хоче від життя. І лише у частини цей випадковий вибір вистрілює, як кажуть, в яблучко.

   Так було і в героїні цієї фоторозповіді Валентини ГОЛУБЕНКО. Після дев’ятирічки постало запитання: пед чи мед? Будні педагога ну зовсім не гріли серце дівчині. Тому погляд зупинився на медичному училищі.

   З часу того вибору, який визначив усе подальше професійне життя Валентини, минуло майже три десятиліття. Після здобуття освіти юна фельдшерка закріпляла знання на практиці  у пологовому відділенні Шишацької центральної районної лікарні: спочатку на посаді медсестри палати новонароджених, а згодом – акушерки. Двадцять років поспіль Валентина Миколаївна допомагала жінкам пережити найголовнішу мить їхнього буття – таку природну і водночас незбагненну появу на світ крихітної людської істоти. Мабуть, коли уперше береш на руки немовля, відчуваєш себе обраною. Обраною для особливої місії – бути відповідальною за народження нового життя. І ця відповідальність додає сенсу твоєму власному життю. Змішані почуття радості, хвилювання, впевненості і тривоги…

   Нині це лише спогади. Спогади про відчуття, яких так не вистачає... Наприкінці 2016 року пологове відділення закрили.

   Без роботи Валентина Миколаївна не залишилася. Адже професіонали в медицині – на вагу золота.

   Тепер акушерка оглядового кабінету Шишацької амбулаторії загальної практики сімейної медицини дбає про профілактику здоров’я жінок. Жінок, котрі народжували чи будуть народжувати. І відчуває не менше відповідальності за продовження роду людського. Зокрема на Шишаччині.

   Користуючись нагодою, Валентина Голубенко щиро вітає колег зі святом і зичить їм взаємної любові з обраним фахом: щоби вони були на своєму місці у житті і щоби це місце їх достойно винагороджувало за нелегкі труди.

   А ми у свою чергу, користуючись нагодою, запитуємо в акушерки з двадцятилітнім стажем, як вона ставиться до партнерських пологів: чи підтримує у такий важливий момент сильна стать слабку і яка стать насправді сильна?.. І отримуємо відповідь: так, підтримка чоловіка дуже важлива, особливо у перший період пологів. Мабуть, немає більшого одкровення, як пережити разом народження дитяти. І неважливо, хто при цьому сильний, а хто слабкий, головне – разом…

 

Фото без опису   РОЗГОВОРИТИ фельдшера кабінету невідкладної допомоги Центру первинної медико-санітарної допомоги Шишацької селищної ради Ігоря РИБЧЕНКА – справа не з легких.

   - Які особливі випадки з професійної практики запам’яталися? – запитуємо.

   - Ви знаєте, намагаюся нічого не запам’ятовувати. Щодня турботи, клопоти, людські страждання і недуги – просто неможливо тримати все у собі.

  - До того, як стати частиною бригади швидкої, екстреної, а тепер ще й  невідкладної допомоги, Ви протягом дванадцяти років працювали у Великобузівському фельдшерсько-акушерському пункті. Де легше чи важче трудитися?

   - У медика не буває легкої роботи. І на ФАПі – пішов і пішов, адже це не тільки прийом хворих стаціонарно, але й безкінечні виклики та виїзди, так і в чергових бригадах швидкої допомоги: будь готовим миттєво зреагувати, зорієнтуватися, допомогти. Навіть серед глупої ночі, в тих умовах, що маєш, коли розумієш, що ти, твої знання і вміння – єдине, на що людина в цей момент може сподіватися.

   І ніколи не передбачиш заздалегідь, коли твоя допомога буде необхідна. Якось, чергуючи в Гоголевому під час святкування Івана Купала, став свідком, як дитина ледь не потонула у ставку. Не розгубився. Врятував. І згадую цю подію все життя. Як урок про те, що у нашій професії не буває звичайних днів. Кожен може стати особливим – або радісним, або сумним…

   Зичу своїм колегам, аби в їхньому професійному та особистому житті були лише світлі дні і спокійні ночі. Миру усім, сімейного благополуччя, достойної нагороди за працю!

 

Фото без опису   З ЯКИМИ проблемами найчастіше нині звертаються жителі нашої громади до «сімейників», запитуємо у лікаря Анатолія КОСТЕНКА.

   - Найбільше непокоять людей серцево-судинні захворювання. Певною мірою це пов’язано з літньою спекою. Тому раджу усім – і хворим, і здоровим землякам - якомога менше перебувати на сонці, правильно харчуватися, пити багато рідини на добу, зробити регулярними піші вечірні прогулянки.

   Нині розпочався сезон свіжих овочів і фруктів. Саме час запасатися віта-мінами. Попутно можна скинути зайві кілограми, що теж піде на користь вашому організму. До речі, сімейний лікар – це не просто фахівець, який повинен рятувати вас від болячок. Найкращий порятунок – це своєчасна профілактика загострень. Тож на прийомі у сімейного лікаря ви можете отримати консультації щодо здорового способу життя, поради з раціону харчування із урахуванням особливостей вашого організму, почути іншу цінну інформацію. Не нехтуйте власним здоро-в’ям. Звертайтеся до лікаря заздалегідь. Він, як і ви, зацікавлений у вашому гарному самопочутті. Щоби вас ніщо не турбувало, а ви, у свою чергу, не турбували його.

   А своїм колегам з нагоди професійного свята Анатолій Андрійович баає побільше відповідальних за своє життя пацієнтів. А також міцного здоров’я, родинного благополуччя, достатку і гарного настрою, особливо – на Трійцю, у  День медичного працівника!

 

Фото без опису   ЯКЩО СЕРЦЕВО-судинні захворювання – це нині біда дорослих поколінь, то у дітей на першому місці за скаргами – простудні та кишкові захворювання, котрі також пов’язані з сезонною спекою та супутніми обставинами. Про це розповіла районний педіатр Ольга МАНОЙЛО, оглядаючи свого чергового маленького пацієнта.

   Найкращою профілактикою лікар вважає загартовування. Літній період – якраз підходящий для цього час. Тож батькам варто потурбуватися про те, аби сонце, повітря і вода стали друзями їхніх дітей, а не збудниками усіляких хвороб. Використайте максимально літні місяці для оздоровлення, відпочинку і приємних вражень. Проводьте якомога більше часу з дітьми, організовуючи для них корисне дозвілля. Вкладіть свої моральні, фізичні і фінансові ресурси у зміцнення здоров’я власних чад, аби потім не довелося витрачатися на їхнє лікування.

   З нагоди Дня медичного працівника Ольга Володимирівна зичить усім колегам дотримуватися своїх порад пацієнтам – гарно відпочити влітку, оздоровитися, набратися сил та енергії до наступного сезону відпусток!

Прес-служба Шишацької селищної ради.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь