A A A K K K
для людей із порушенням зору
ШИШАЦЬКА ТЕРИТОРІАЛЬНА ГРОМАДА
Полтавська область, Миргородський район

Пришиб і Жоржівка обговорювали тарифи на водопостачання

Дата: 11.04.2019 13:31
Кількість переглядів: 851

Фото без опису   22 лютого у "Сільському житті" були оприлюднені наміри комунального підприємства "Техкомунбуд" щодо збільшення тарифу на послуги з водопостачання. Наміри, як і вимагає чинне законодавство України, оголошуються заздалегідь, аби громадяни мали можливість ознайомитися з ними та внести аргументовані пропозиції щодо необхідного, на їхню думку, коригування.

   За результатами оприлюднених намірів до комунального підприємства надійшло єдине зауваження з приводу запропонованого тарифу - від старости Пришибського старостинського округу Людмили Шабельник. Крім цього, для аналізу запропонованого "Техкомунбудом" тарифу була створена комісія з незалежних представників, чия діяльність має відношення до житлово-комунальної галузі. Висновки комісії та пропозиція Людмили Олександрівни частково враховані.

   Після цього тариф на послуги з водопостачання, що надає комунальне підприємство "Техкомунбуд" у Пришибі, Жоржівці, частині Шишаків, а також надаватиме у Дмитрівці та Покровському, був у жвавій дискусії розглянутий членами виконавчого комітету Шишацької селищної ради. Вирішили детальніше донести ситуацію з тарифоутворенням на місця – провести зібрання жителів, найперше, у Пришибі та Жоржівці.

   Зустрічі в старостинських округах відбулися за участі селищного голови Олександра Тутки, першого заступника Федора Дерія, директора "Техкомунбуду" Петра Корсуна, Михайликівського старости Михайла Михайлика.

   Представники селищної ради пояснили жителям громади, як формується тариф, відповіли на їхні запитання і запропонували альтернативний варіант вирішення проблеми з водопостачанням: створення кооперативу. Це дасть змогу, по-перше, уникнути податку на додану вартість (який сплачує комунальне підприємство), адміністративних витрат та багато іншого. Члени кооперативу (жителі села) самі собі встановлюють тариф – такий, аби відшкодувати найголовнішу затратну складову  – електроенергію. Подібні кооперативи діють у Михайликах, Ковердиній Балці, Маслівцях та Великому Перевозі. Жоден з них не погодився на "перехід" до комунального підприємства. Тарифи на воду у цих селах – від шести до п'ятнадцяти гривень за куб. А запропонований "Техкомунбудом" – 26,85 гривні.

   Про переваги та ризики кооперативного водопостачання розповів Михайло Михайлик. Головний плюс – звичайно, тарифна незалежність, можливість уникнути багатьох складових, що роблять ціну на воду дорожчою. Мінус полягає у тому, що успіх кооперативу, як і будь-яких інших форм самообслуговування населення, залежить від активності людей. Адже комусь треба бути головою кооперативу, комусь взяти на себе функцію бухгалтера чи касира, комусь стати безоплатним будівельником, електриком, миттєвим рятівником у разі будь-яких технічних неполадок. Крім цього, члени кооперативу повинні розуміти, що у тариф вони переважно закладають лише електроенергію, тому у разі потреби в додаткових коштах відповідь "я за воду плачу, а ви все вирішуйте без мене" не проходить... Як свідчить практика, люди не завжди усвідомлюють різницю, де вони платять за воду комусь, а де собі. Тому тягар кооперативної роботи лягає на плечі кількох активістів, а не більшості учасників, як повинно бути.

   Пропонуючи жителям здешевлену альтернативу, керівники селищної ради та комунального підприємства зауважили, що підтримають їх і у процесі створення кооперативу, і згодом, коли буде необхідна допомога у випадку форс-мажорних обставин.

   Однак жителі Пришиба та Жоржівки загалом не підтримали ідею зі створенням кооперативу і, користуючись нагодою, висловили свої зауваження до теми водопостачання. Зокрема у Пришибі люди не задоволені якістю води, а жоржівчани нарікають на башту, що раз по раз виходить з ладу. Тому створювати кооператив з таким станом речей вони не готові.

   Хоча і в Пришиб, і в Жоржівку за останні роки вкладено чимало коштів. Зокрема у Пришибі проведений капітальний ремонт свердловини, замінено 700 метрів водогону, на що витрачено близько 560 тисяч гривень. На підключення до води Христівки (будівництво 2,7 кілометра нового водогону) використано 1,7 мільйона гривень. У Жоржівці проведено відеоаналіз стану свердловини та її гідродинамічну промивку, що обійшлося у 200 тисяч гривень.

   Ситуація з водою по громаді ускладнюється ще й тим, що частина людей користується послугами "Полтававодоканалу", частина – "Техкомунбуду", решта – члени кооперативу або мають "колгоспні" блага. Однак рано чи пізно ці блага закінчаться і люди постануть перед таким самим вибором: кооператив чи комунгосп.

   Тому існує й буде існувати суттєва різниця у тарифах. Так само неоднозначно виглядає й можливість компенсації частини тарифу з місцевого бюджету. Бо компенсувати однаково різним структурам і різним споживачам проблематично.

   Тож у підсумку зібрання виконало частину функції – люди мали нагоду висловитися з приводу наболілих проблем, поставити запитання, що їх хвилюють, а керівництво громади та комунального підприємства – донести ситуацію безпосередньо на місця. Тепер залишилося кожній зі сторін проаналізувати почуте і прийняти остаточне рішення.

Прес-служба селищної ради.



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь