A A A K K K
для людей із порушенням зору
ШИШАЦЬКА ТЕРИТОРІАЛЬНА ГРОМАДА
Полтавська область, Миргородський район

Депутатські об'їзди: Михайлики

Дата: 25.02.2019 11:32
Кількість переглядів: 740

Фото без опису   Екскурсію по Михайликівському старостинському округу депутати розпочали з місцевої школи, де їх чекали староста Михайло Михайлик та директор освітнього закладу, депутат нашої громади Володимир Веклич.

   Михайликівська школа – це навчально-виховний комплекс, де здобувають освіту 83 учні, виховуються 28 дошкільнят. Школярів навчають 25 педагогів, технічного персоналу – вісім осіб. Про вихованців дитсадка турбуються семеро працівників.

   Варто зауважити, що у кожному старостаті, в кожному закладі освіти чи культури депутатів зустрічали гостинно і з бажанням розповісти про себе якомога ширше та змістовніше. Однак усюди екскурсія тривала оглядово, без тривалих зупинок та розмов. Оскільки основна мета об’їздів – побачити ситуацію на місцях.

   Михайлики стали винятком. Тут сторона, що приймала делегацію, наполягла на своєму сценарії. І відмовити колезі депутати не змогли. Тим паче, що і Володимир Григорович, і Михайло Миколайович підготували цікавий аналіз освітянсько-самоврядного життя з відповідними висновками. Таке спілкування депутатів між собою і зі старостою – це були перші неофіційні підсумки об’їздів. Адже, зрештою, в усіх округах – однакові проблеми, а їхнє вирішення – в єдиному, узгодженому погляді на майбутнє нашої громади.

   Володимир Веклич представив колегам звіт-стратегію по навчально-виховному комплексу. Зокрема, скільки за останні роки витрачено бюджетних і залучено позабюджетних коштів на оновлення закладу, куди спрямовані ці кошти, яка ефективність їхньої віддачі, який план розвитку – у найближчому майбутньому і на перспективу. Володимир Григорович переконаний: ми живемо у час і рухаємося в тому напрямку, коли розраховувати лише на те, що є, не можна. Простіше, звичайно, жити за кошти державної субвенції чи фінансових вливань з місцевого бюджету, тобто пливти за течією і при цьому благополучно зберегти свої і фізичні, і моральні сили. Однак якщо ти хочеш більшого, ніж тобі принесе течія, – роби більше.

   Свого часу михайличани взяли участь в Програмі розвитку Організації Об’єднаних Націй в Україні. Змогли залучити для свого навчального закладу понад 400 тисяч гривень. Але для цього зробили майже неможливе: зібрали з жителів Михайликів десяту частину цих коштів. Адже обов’язковою умовою реалізації проекту була фінансова участь в ньому не тільки місцевого бізнесу, органу самоврядування, але й безпосередньо мешканців громади. Начебто 40 тисяч – сума й невелика, але ви уявіть, що вам потрібно зібрати їх у своєму селі. Чи візьметеся ви за таку справу, чи підете по дворах переконувати людей, як їм це необхідно? Скільки і за який час назбираєте коштів? Скільки вислухаєте про себе приємного і неприємного?.. Та ну його, правда?..

   Основна мета європейських проектів – закласти нам у свідомість, що наша школа (чи будь-що інше) – наша не тому, що ми нею користуємося,  а тому, що ми про неї дбаємо. Спочатку вклали, а потім взяли, а не навпаки.

   На жаль, нас тривалий час годували усім «безкоштовним», переконували: ми геть такі особливі, що заслуговуємо «на шару». І ми втратили відчуття відповідальності, відчуття власника.

   Тему відповідальності як передумови будь-якого розвитку підтримав староста Михайло Миколайович. Він навів приклад створення обслуговуючого кооперативу, що почав діяти у селі ще кілька років тому. Тоді люди, аби залишитися з водою, організувалися і чималеньку суму. Вони вклали конкретні кошти, взяли на себе відповідальність і з часом стали справжніми власниками свого добробуту. Тепер їх не переконаєш перекласти цю відповідальність на когось, бо це ж треба віддати своє!

Фото без опису   Після актуального диспуту депутати оглянули приміщення навчально-виховного комплексу, побували в майстерні, автокласі та гаражі, де якраз учень та його наставник практично розбирали нюанси автомобільної справи. Михайликівська школа – єдина в громаді, та й за її межами, де випускники можуть отримати права.

   До речі, лише у Михайликах на сьогодні функціонує об’єднана бібліотечна мережа – у приміщенні загальноосвітнього закладу. В інших селах діють по дві бібліотеки – у школах та будинках культури.

   Приємне враження залишили оглядини дитячого садочка. Всередині він у гарному стані і відповідно укомплектований, а от зовні, на думку керівника НВК, потребує утеплення.

   Побували депутати у підрозділі місцевої пожежної охорони та закладі первинної медицини, сільському будинку культури, побачили, як іде будівництво нового приміщення сімейної амбулаторії.

Прес-служба Шишацької селищної ради.



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь