ШИШАЦЬКА ТЕРИТОРІАЛЬНА ГРОМАДА
Полтавська область, Миргородський район

Депутатські об'їзди: Баранівка

Дата: 25.02.2019 10:24
Кількість переглядів: 1055

Фото без опису   З такими думками, як про Великоперевізький дитсадок, депутати оглядали і приміщення Баранівської школи-філії. Приміщення, якому понад сотню років!.. Від якого неможливо відвести очей, усвідомлюючи, скільки поколінь виросло у цих стінах, скільки епох пронеслося над ними, а вони стоять… Залишити їх як непотріб – наче зрадити живу істоту.  

   На жаль, приміщення Баранівської школи поки що не потрапило до пильної уваги борців за збереження культурно-історичної спадщини України. У січні цього року в нашій області в черговий раз побувала очільниця проекту «Школи Лохвицького земства» Ольга Герасим’юк. Вона зустрічалася з керівництвом Полтавщини, аби обговорили проект-відновлення унікальних шкіл Лохвицького земства. Земські школи, збудовані у 1901-1916-х роках за проектом архітектора Опанаса Сластіона, визнані пам’ятками культурної спадщини місцевого значення. Частина з них можуть стати заповідною зоною ЮНЕСКО. Шкіл Лохвицького земства, збудованих в унікальному стилі українського архітектурного модерну, збереглося майже 50. Вони знаходяться у чотирьох районах Полтавської області: Лубенському, Лохвицькому, Пирятинському та Чорнухинському. А також у Варвинському районі Чернігівської області та Роменському районі Сумської області.

   Більшість будівель зараз у незадовільному стані, деякі — зруйновані. В області розглядають можливість виділення коштів на їхню реанімацію. Крім відновлення історичної складової, проект передбачає створення туристичного маршруту національного значення.

   А Баранівська школа наче спеціально створена для такого маршруту. Адже розташована в казковому просторі природної сільської ідилії поруч з дорогами, що ведуть до Миргорода, Великих Сорочинців, Гоголевого, Опішні – туристичних родзинок нашого краю. От тільки доріг, власне, й немає… Але колись же вони будуть!..

   Мабуть, саме над цим – як реалізувати потенціал рідної громади, депутатам треба думати глибше, ніж просто над збереженням осередків освітньо-культурних мереж.

   У Баранівській школі делегацію народних обранців зустрічали її директор Володимир Федорченко, староста Михайло Сулим та депутат Юрій Цьова. Нині у закладі І-ІІ ступенів навчається 29 учнів, трудяться 13 представників шкільного колективу.

   Після загальноосвітнього навчального закладу депутати оглянули приміщення місцевого будинку культури з неймовірно великим сценічно-глядацьким залом, що не використовується вже багато років. Та й потреби в ньому, на переконання місцевого депутата, немає. Краще переобладнати під спортивний комплекс. Однак чи це можливо, зважаючи на стан приміщення, яке просіло й розійшлося, можна сказати лише після відповідної експертизи. Поки що в клубі функціонують бібліотека та кімната, де стоїть тенісний стіл. До речі, практично в усіх будинках культури громади та школах є тенісні столи (навіть по кілька!), а в клубах - і більярди. Зважаючи на такі захоплення жителів громади, незабаром можна буде проводити міжстаростинські чемпіонати.

   Дитсадок у Баранівці одноповерховий, але, як і у Великому Перевозі, - на «два крила». Одне з них закрите. В іншому денно проживають 14 дітлахів і шестеро їхніх наставників. Керівник закладу Ольга Линник, демонструючи приміщення, погодилася, що місця в ньому вистачить і для початкової школи. Однак це лише попередні депутатські припущення, огляди-аналізи ситуації.

Прес-служба Шишацької селищної ради.



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь