A A A K K K
для людей із порушенням зору
ШИШАЦЬКА ТЕРИТОРІАЛЬНА ГРОМАДА
Полтавська область, Миргородський район

Про липовий шум у Шишаках

Дата: 25.02.2019 08:38
Кількість переглядів: 1292

Фото без опису   Нині працівники "Техкомунбуду" обпилюють дерева в центрі селища Шишаки. Зокрема під санітарну чистку потрапили і багаторічні липи по вулицях Корніліча та Партизанській. Робота комунальників привернула увагу громадськості. Тільки ледачий не прокоментував ситуацію. Обурення захисників зеленої флори селища звучать в основному так: "Повирубуйте усе! Ламать – не будувать!"; "Ви його саджали, що спилюєте?! Ви спочатку щось посадіть, а потім пиляйте!"; "Ми стільки років той цвіт липовий рвали, а що тепер?"; "Чи вам більше нічим зайнятися, он оте й оте треба робити!"...

   До усіх невдоволених одне-єдине запитання: вам жаль дерев? То радійте тому, що їх намагаються врятувати. Дерева пошкоджені омелою, яка з'їдає їх живцем. Чому до цієї біди ніхто не привертає увагу? Чому ніхто не вивчить тему, яка так зачіпає, аби дати професійну оцінку старанням комунальників? Бо вчити-думати – це складно-нудно. Легше здійняти шум, навіть якщо він – липовий.

   Тож для тих, кого чи то хвилює – чи не хвилює доля лип (тяжко зрозуміти), повідомляємо: працівники "Техкомунбуду" проводять омолоджування дерев – спосіб боротьби з омелою зеленою. Цей шкідник знекровлює насадження, буквально випиває з нього усі соки, навіть взимку, коли немає фотосинтезу. Імунітет дерева ослаблюється і починається незворотній процес його руйнації зсередини, який згодом проявляється зовні, зокрема всиханням верхівки.

   Для того, аби врятувати липу дрібнолисту, в'яз усіх видів (бересток), тополь пірамідальний, за спеціально визначеними параметрами їх обпилюють. Цей процес називається омолодженням крони, або кронуванням. Названі дерева стовідсотково відновлюються за рахунок сплячої бруньки. Не омолоджуються таким чином каштан, ясен, клен.

   Кронуванням лікують дерева у багатьох країнах світу вже протягом півстоліття. Зокрема у Києві омолодили понад два мільйони насаджень. Нині там на два роки призупинили процес, аби побачити й оцінити результат цього методу.

   По селищу Шишаки планується омолодити близько 30 дерев на підставі акта, складеного відповідною комісією.

   Тож активній громадськості можна заспокоїтися, а краще – звернути увагу на те, що дійсно виходить за рамки елементарної людяності. Восени минулого року по вулиці Кирила Осьмака вже вдруге висадили саджанці клена гостролистого шаровидної форми, придбані в лісорозсаднику Мелітопольського району Запорізької області. Чому вдруге – бо частина попередніх саджанців не прижилася, зокрема через вандалізм. Їх просто вирвали, вкрали, понівечили. Нині сумна історія повторюється. Вже у кількох новеньких дерев зламані верхівки. Саджанці спеціально привиті, аби мати красиву шаровидну форму. А зламана верхівка – це вирок їхній естетиці. Навіть якщо вони виживуть, то потягнуться вгору, як звичайне дерево.

   Нині ми так "вболіваємо" за старі липи, але не задумуємося над тим, що милуватиме око, дарувати прохолоду і насолоду нашим дітям. Адже те, що вкоріниться сьогодні, – не для нас, а для них.

   Навесні  у парку Гоголя комунальники проведуть доповнення тих дерев, що загинули протягом вегетаційного періоду минулого року. Причина – погодні умови, слабкий імунітет саджанця, зараження шкідниками. Але це об'єктивні фактори. Гірше, коли деревце знищено людськими руками.

   І ще трішки про красу. Саме у ці дні прокидається від зимової сплячки техкомунбудівська теплиця. Там наступає гаряча пора, цілодобова робота, аби забезпечити власною розсадою різноманітних квітів кожен куточок нашої громади. Мрія уквітчати її трояндами так і не здійснилася через варварське ставлення окремих земляків.  Але не гребують вони й простішими рослинами, зокрема петуніями. Навіщо купувати їх на ринку чи в крамницях, якщо можна по свіжих слідах дістати з квітника?..

   "Ставляйте відеокамери, щоб ніхто нічого не крав!" – кажуть доброзичливці. Де ставити? Біля кожної квітки, дерева, сміттєвого бака, новенької лавочки, столика чи вбиральні? Чи можливо, камеру треба повісити кожному з нас на лоба, щоб ми краще бачили, що робимо?..

Прес-служба Шишацької селищної ради.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь