A A A K K K
для людей із порушенням зору
ШИШАЦЬКА ТЕРИТОРІАЛЬНА ГРОМАДА
Полтавська область, Миргородський район

У Жоржівці відкрили музей АТО

Дата: 14.12.2018 15:43
Кількість переглядів: 1781

Фото без опису

   ЦІЄЇ ПОДІЇ місцеві жителі чекали більше року. Збирали матеріал, облаштовували приміщення, вирішували організаційні проблеми, і, власне, вони ще раніше могли презентувати своє дітище громадськості. Однак чекали, аби урочисту місію перерізання символічної стрічки міг виконати той, хто все це ініціював. І не тільки ініціював, але й доклав чимало власних коштів і зусиль, аби в нашому краї, а, можливо, й загалом на Полтавщині, відчинив двері перший музей, присвячений військово-історичним подіям сучасності.

   Ця людина і нині перебуває там, в зоні АТО. Хоча вже понад півроку, як поняттяантитерористична операціяне існує. Її перейменували воперацію обєднаних сил”. Від СБУ управління передали оперативному штабу Збройних Сил України. Однак інша назва, інший керівний орган не змінили фактичного стану речей: там, як і раніше, гинуть люди.

   Михайло Мороховець та його побратими мають своє, солдатське визначення трагічним подіям: це війна з Російською Федерацією. Війна, що їх, звичайних хлопців з маленького села, вирвала з мирного світу. Забрала кращі роки, родину, спокій, здоровя, а в когосьі життя…

   І важливо, аби про це знали і памятали українці й поза зоною АТО чи ОСС…

   У Жоржівці знають і памятають. Там не припиняється волонтерська робота, підтримка наших захисників і словом, і ділом. Хай це невеличкі дарунки до свят, але вони для воїнівнеоціненна увагаНе дивно, що по-справжньому щирі земляки охоче відгукнулися на пропозицію Михайла Миколайовича створити музей. Не дивно, що вони обєднали свої зусилля і натхненно працювали над цим більше року. Не дивно, що всі чекали його відкриття як надзвичайно важливої події і готувалися до цьоговід малого до великого - з неймовірним старанням і завзяттям.

   І ОСЬ ДОВГОЖДАНА зворушлива митьСвятково прикрашена сцена актової зали Жоржівської школи. Заповнені глядацькі місця. Затамований подих дітей. Останні приготування… Фото без опису

   Звучить відома пісняВоїни світла”. До зали під гучні оплески і захоплені погляди заходять учасники бойових дій Микола Мороховець, Григорій Бабич, Юрій Марченко. Ніжні квіти і теплі словаусе сьогодні для них…

   Зі святом Збройних Сил України і відкриттям військово-патріотичного музеюТризубжоржівців привітали староста Лілія Бабич, директор школи Сергій Цьоваголова громадської організаціїУчасники АТО Шишацького районуОлександр Волошин, начальник відділу освіти Шишацької селищної ради Наталія Караваєва.

   Хвилиною мовчання усі присутні вшанували память тих, хто недожив, недолюбив, недоплекав…

   Сльози вічного суму за непоправною втратою України на очах глядачів змінилися закоханими усмішками на їхніх обличчях, коли сцену заполонило її майбутнє: юні зірки і маленькі зірочки жоржівського краю. Натхненна декламація, душевний спів, яскравий артистизмце результат самовіддачі школярів та їхніх наставників. Найголовніше, що діти, коли читали, співали, драматизувалине просто виконували дії за сценарієм, а наче жили на сцені. Тому й розчулили, й зачарували публіку. І півтори години святкових урочистостей промайнули на одному подиху.

Фото без опису   ДАЛІ НАСТАЛА кульмінація події. Гостей запросили до музейної кімнати. Синьо-жовту стрічку перерізають учасники бойових дій і залишають собі на згадку про те, як усе починалося. Адже відкриття цього куточка памяті і славице лише початок важливої місії, вважають її організатори, друзі-однодумцідиректор та вчитель Жоржівської школи Сергій Цьова і Сергій ВітценкоВони вірили в цю справу від самого початку. І нині переконані, що з маленького пагінця громада здатна виплекати могутнє дерево. Аби було бажання. Кошти, час, можливостіусе знайдеться, якщо є справжнє бажання щось зробити. Якщо у серці є віра, що це потрібно. А у жоржівців вона є. Як і є щира повага до своїх захисників.

   Військово-історичний музейТризуб”, що розташований у приміщенні Жоржівської школи, незабаром отримає офіційний статус. За порадами обласних фахівців з музейної справи, його організатори намагалися виконати усі пункти щодо порядку утворення подібних закладів. І сподіваються, що їхнє добре починання підтримають в інших куточках Шишаччини. Адже це музей сучасної історії, й аби наповнити його якомога ширшим змістом, треба не гаяти часу. Творці музею чекають ініціативних пропозицій від усіх, кому небайдужа ця тема. Мріють, що незабаром однієї кімнати для реалізації усіх планів буде замало. Що цей заклад буде не тільки для жоржівців і про жоржівців. Що сюди приїжджатимуть з інших куточків Шишаччини чи й Полтавщини, аби дізнатися усе про свою історію та її героїв. Фото без опису

   А ПОКИ ЩО екскурсовод (так, все дуже серйозно!) Жоржівського військово-історичного музеюТризуб”, одинадцятикласниця Анастасія Бондарчук розповідає його першим відвідувачам про те, як і хто вдихнув життя у ці стіни.

- У 2017 році наш односельчанин, учасник АТО, волонтер Михайло Мороховець звернувся до адміністрації школи з пропозицією створення музею АТО. Ця ініціатива знайшла підтримку педагогічного і учнівського колективів та місцевого старостату. Коштами на ремонт приміщення для музею допомогла громадська організація «Сприяння Збройним Силам України «Булат» та її керівник Тарас Степура. Меблі було придбано за підтримки фермерського господарства «Деметра», яке очолює Юрій Нос. Стенди профінансував Михайло Миколайович.

   Матеріал для експозиції збирали наші односельчани, учасники бойових дій на сході України Юрій Марченко, Василь Сурмай, Григорій Бабич, Микола Пазюк, Володимир Кедик, Олександр Лузянін, Михайло Мороховець, Максим Макаренко, Віталій Калюжний, Іван Левдер та члени громадської організації  «Булат».

У музеї пять тематичних розділів: «Революція гідності», «Неоголошена війна», «Патріотичне виховання», «Волонтерська допомога», «Шляхами подвигу і слави».

Фото без опису

   НА ПОЧЕСНОМУ місціфото усіх учасників бойових дій з жоржівського краю. За кожним фотоокрема історія людської долі, окрема історія одної війни.

 НА ЗАВЕРШЕННЯ першої екскурсії у першому музеї АТО його юний екскурсовод від імені всіх земляків звернулася до учасників бойових дій з промовою, суть якоїу надважливій істині: “Подяки словами буде замало, але все одно ДЯКУЄМО. За те, що ви стоїте під кулями, дякувати треба щодня. Щодня навчатися чи працювати, памятаючи про вас - тих, хто мерзне в окопах, захищаючи нашу землю...”

Безперечно, наші воїни світла заслуговують цих зворушливих слів. Однак не меншої поваги варті і люди, котрі це розуміють. І щонайважливішесіють зерна не показного, не замовного, а природного патріотизму в душах юних поколінь. Тих поколінь, які народять покоління, які житимуть у мирний час, але знатимуть своє минуле в обличчя. 

Прес-служба Шишацької селищної ради.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь