A A A K K K
для людей із порушенням зору
ШИШАЦЬКА ТЕРИТОРІАЛЬНА ГРОМАДА
Полтавська область, Миргородський район

СЕЛИЩНИЙ ГОЛОВА ОЛЕКСАНДР ТУТКА ВЗЯВ УЧАСТЬ У ДЕБАТАХ DESPRO «НАВІЩО ГРОМАДАМ ОБ’ЄДНУВАТИСЬ?» ТА ВІДВІДАВ ГРОМАДИ ЧЕРНІГІВЩИНИ

Дата: 05.11.2018 10:24
Кількість переглядів: 871

Фото без опису   Очільник Шишацької об’єднаної територіальної громади Олександр Тутка відвідав чергові дебати від DESPRO (швейцарсько-українського проекту “Підтримка децентралізації в Україні”). Навіщо громадам об’єднуватися? - над цим запитанням 23 жовтня дискутували в Полтаві голови об’єднаних територіальних громад, експерти з децентралізації, представники органів місцевого самоврядування, які ще не створили ОТГ.

   На захід приїхали як полтавці, так і учасники з інших регіонів країни. Відбувався він у форматі дебатів: прихильників та противників об’єднання поділили на дві групи, де кожен з них наводив свої аргументи щодо добровільного об’єднання територіальних громад. Місце зустрічі обрано невипадково. Полтавська область посідає 20 місце у рейтингу областей щодо формування ОТГ. Лише її п’ята частина вкрита об’єднаними громадами (це 12 відсотків населення). Загалом Полтавська область створила 46 ОТГ, майже половина з яких має менше п’яти тисяч жителів. Як відомо, нещодавно у Верховній Раді зареєстрований законопроект «Про створення, ліквідацію та зміну меж районів Полтавської області», автори якого пропонують створити на Полтавщині замість 25 існуючих районів чотири нових на основі госпітальних округів: Полтавський, Кременчуцький, Лубенський, Миргородський райони. Зважаючи на це, у багатьох громадах вибір об’єднуватися чи не об’єднуватися скоро може зникнути сам собою.Фото без опису

    - Мабуть, вже усі зрозуміли, що районний рівень буде змінюватися, - прокоментував Сергій Шаршов, керівник Директорату з питань місцевого самоврядування та територіальної організації влади Мінрегіону. На думку урядовця, реформування районного рівня дозволить, по-перше, розмістити в регіонах підрозділи органів державної влади не хаотично, як нині, а логічно. А по-друге, - уникнути дублювання функцій районів і громад.

   За підтримки Центру розвитку місцевого самоврядування нещодавно делегація з Полтавщини відвідала об’єднані з Полтавщини відвідала об’єднані територіальні громади Чернігівської області. Зокрема вивчала досвід у нечисельній Парафіївській ОТГ, де мешкають близько шести тисяч осіб, близько шести тисяч осіб, та у Корюківській громаді, що нараховує близько 18 тисяч жителів. нараховує близько 18 тисяч жителів. Серед учасників делегації був і голова Шишацької ОТГ Олександр Тутка. - Найперше, що вразило, - розповідає Олександр Іванович, - це дороги Чернігівщини. Просто ідеальні. І це заслуга обласної служби автомобільних доріг. З місцевого бюджету там на ремонт автошляхів державного чи обласного значення не виділено практично жодної копійки. Друге – це чистота і порядок. А ще неймовірна краса Чернігова! Незважаючи на те, що більша частина міста – це приватний сектор, всюди охайно, гарно і затишно. Якщо ділитися враженнями суто по об’єднаних громадах, то скажу наступне: і успіхи, й проблеми у нас з ними однакові. Вони так само вкладають кошти в освіту, медицину, новостворені комунальні господарства. Але роблять це радикальніше за нас. Там позакривали більшість шкіл. Немає школи, де було б менше 80 учнів. Не витрачаються на перевезення у межах громади (підвозять лише дітей). Розвивають тільки перспективні села. Наприклад, у Корюківській громаді чимало населених пунктів, де мешкають два-три десятки жителів. Туди громада не вкладає ні копійки (крім розчищення доріг узимку). Хоча Корюківська ОТГ – не бідна, навпаки – друга за спроможністю в Чернігівській області. Подібне спілкування з колегами дуже пізнавальне. І висновок напрошується такий: немає єдиноправильного чи неправильного шляху до розвитку. Є вибір, яким шляхом іти. А приведе він до успіху чи поразки – покаже час.

 

Фотоматеріали взяті із сайту http://kolo.news

Прес-служба селищної ради


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь