ШИШАЦЬКА ТЕРИТОРІАЛЬНА ГРОМАДА
Полтавська область, Миргородський район

Що варто знати про тендер: Будівництво вуличної мережі водопостачання в с. Покровське Шишацької ОТГ

Дата: 28.08.2018 14:11
Кількість переглядів: 768

    Уявімо ситуацію, у кожного з вас є список продуктів і ви завітали до магазину чи то ринку. Ви маєте можливість на місці визначитися з кількістю товару, з’ясувати його якість і, зрештою, домовитися про його ціну. Іншими словами – проводити торги (тендер), зверніть увагу, на кращі продукти за доступною для вас пропозицією. Такий же принцип і державних закупівель.

Фото без опису   Щоб вас ще більше не заплутати у способах, відмінностях і законодавчому врегулюванню тендерних процедур, хоча вони суттєві, роз’яснення проводитимемо поступово, на кожному окремо взятому прикладі. Отже, давайте спробуємо розібратися з будівництвом вуличної мережі водопостачання в с. Покровське Шишацької ОТГ.

  З недавнього часу в Україні запущена система ProZorro. Через неї відбувається проведення всіх конкурсів. ProZorro працює з декількома авторизованими майданчиками – сайтами в інтернеті, де замовники розміщують свої пропозиції, а виконавці відгукуються на них. Щоб конкуренція була чесною, на всіх авторизованих сайтах представлена одна і та ж інформація. Відрізняється лише функціонал кожного порталу.

Головним принципом творців системи електронних державних закупівель було – «Всі бачать все». Дійсно, система ProZorro і справді дозволяє тримати всю інформацію про закупівлі у відкритому вигляді. Сьогодні будь-який громадянин, а не лише учасник тендерів, може слідкувати за чесністю державних закупівель.

   На «Прозоро» відображена інформація починаючи від назви проекту будівництва, реєстрації пропозицій, протоколів їх розкриття, повідомлення про укладення договору з переможцем торгів до дат і навіть часу всіх процедурних дій, які проводяться протягом проведення публічних закупівель. При цьому для того щоб розібратися у наявній документації не потрібно бути вченим або мати спеціальну освіту, а потрібно лише навчитися читати. З цього можна зробити висновок, що впровадження електронної системи ProZorro, з одного боку, підвищує ефективність закупівель, а з іншого – зменшує корупцію завдяки громадському контролю та контролю самих учасників торгів.

    Одним із найважливіших документів, при будівництві вуличної мережі водопостачання в с. Покровське Шишацької ОТГ, є проектно-кошторисна документація.

   Необхідно відзначити, що дана технічна документація і кошторис розроблявся відповідно до нормативно-правових актів, якими регулюються питання в сфері будівництва. До речі, застосування державних будівельних норм і правил, при розробці проектно-кошторисної документації, носить  обов'язковий характер. Право на розроблення документації має лише спеціалізована проектна організація, яка ще й повинна мати відповідну ліцензію. Сама проектно-кошторисна документація підлягає державній експертизі.

    Відповідно до визначених обсягів та змісту робіт кошторисна вартість будівництва вуличної мережі водопостачання в с. Покровське Шишацької ОТГ визначена в сумі 2 млн. 407 тис. 359 грн.

     У тендерних торгах на право виконувати роботи по будівництву водогону взяли участь п’ять претендентів: Товариство з додатковою відповідальністю «Трест «Дніпроводбуд», Товариство з обмеженою відповідальністю Дзета Лтд, Товариство з обмеженою відповідальністю «Виробничо-комерційна фірма «Професіонал», Товариство з обмеженою відповідальністю «Екобуденерго» та Товариство з обмеженою відповідальністю «Будімперія 2017».

    Відповідно до проведеного тендеру будівництво водогону у селі Покровське Шишацької територіальної громади здійснюватиметься ТОВ «Будімперія 2017», яка запропонувала остаточну пропозицію у сумі 2 млн. 407 тис. 359 грн. Згідно з протоколом №07/10 від 24 липня 2018 року, який оприлюднений на сайті ProZorro у загальному доступі, саме ця пропозиція не має жодних розбіжностей з вимогами замовника та відповідає тендерній документації.

    Згідно з протоколом № 07/9 від 24 липня 2018 року ТОВ «Екобуденерго» оцінило вартість робіт в 1 млн. 900 тис. грн. Однак, товариство не надало проект договірної ціни і локального кошторису, та, як наслідок, пропозицію було відхилено.

     Пропозиція ТОВ «Виробничо-комерційна фірма «Професіонал» із остаточною ставкою у 1 млн. 700 тис. грн. теж відхилена. Таке рішення прийняте у зв’язку з відсутністю у виконавця ліцензії на проведення будівельних робіт, яка є однією з умов участі у закупівлях (протокол №07/8 від 24 липня 2018 року).

   При детальному розгляді пропозиції ТОВ Дзета Лтд виявлено недотримання вимог замовника, тобто земельні роботи і матеріали не відповідають об’ємам робіт, що викладені у проектно-кошторисній документації (протокол №07/7 від 24 липня 2018). Тобто, ціна вказана лише за третину завдання – 1 млн. 680 тис. 660 грн. Уявіть, помноживши заявлену ціну на три, яка ж вартість насправді!

    Пропозиція ТОВ «Трест «Дніпроводбуд» із запропонованою остаточною вартістю в 1 млн. 459 тис. 764 грн. також відхилена у зв’язку із недотриманням вимог замовника. Виконавець запроектував замість необхідних 1023м3 піску лише 102,6844 м3. Тобто, у 10 разів менше, ніж вимагає того стандарт (протокол №07/6 від 24 липня 2018). Нагадаємо, що відхилення від проекто-кошторисної документації призведе до неможливості введення в експлуатацію або взагалі аварійності водогону. Також варто зазначити, що і норми Цивільного кодексу України зобов’язують виконати усі роботи, визначені у проектній документації та в кошторисі.

    Отже, сподіваємось, що незабаром жителі с. Покровське будуть із водопостачанням - якісним водопостачанням за доступною пропозицією.

Прес-служба селищної ради


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь