A A A K K K
для людей із порушенням зору
ШИШАЦЬКА ТЕРИТОРІАЛЬНА ГРОМАДА
Полтавська область, Миргородський район

Як урятувати тих, хто не хоче рятуватися, або чому комунальники знову не вгодили жителям громади

Дата: 05.07.2018 12:02
Кількість переглядів: 1043

   Фото без опису  Неодноразово розповідалося про комічно-трагічне протистояння комунальної служби нашої громади з окремими її жителями. Про те, що праця комунальників, сама суть якої полягає в тому, аби подбати про добробут населення, чомусь викликає дивну реакцію цього населення. Ви посадили – ми вирвемо, ви збудували – ми поламаємо, ви попрацювали, не розгинаючи спини, а ми вам у цю спину плюнемо… І смішно, і гірко водночас.

      Звичайно, це стосується не всіх земляків, а деяких. От і цього разу окремим громадянам не сподобалася боротьба працівників «Техкомунбуду» з карантинним бур’яном – амброзією полинолистою. Для знищення отруйної рослини на території об’єднаної територіальної громади «Техкомунбудом» було придбано 3000 літрів біологічного препарату Алегро STOP Амброзія, яким оброблено по 3600 квадратних метрів у кожному старостинському окрузі і 10800 - у селищі.

    Подолати, чи хоча б зупинити масове розповсюдження амброзії -  життєво необхідно для кожного з нас. Бо це проблема, що загрожує вирости у масштаби екологічної катастрофи. І тут позиція противників цієї боротьби зовсім незрозуміла За те, що виконують таку суспільно важливу роботу, техкомунбудівці отримують замість вдячності нецензурну лайку і погрози фізичної розправи. Свою поведінку громадяни пояснюють так: мовляв, дія препарату, що знищує отруйну рослину, шкодить їхньому здоров,ю.

    Є два виходи з цієї ситуації. Перший: нічого не робити і, врешті-решт, дочекатися, доки  амброзія нас задушить. А потім ще й вислухати обурення цих самих громадян з приводу того, що: як таке допустили, куди дивилися, хто винен… Другий варіант: боротися з амброзією вручну. Але для цього опонентам знищення карантинного бур’яну біологічним препаратом Алегро STOP Амброзія, які дуже занепокоєні власним здоров’ям, доведеться засукати рукави, нахилити спини і виривати амброзію вручну – у своїх дворах і навколо них, на присадибних ділянках, а ще у тих місцях, де працівники «Техкомунбуду» їм так заважають.

       Це був моральний аспект проблеми, висновок з якого, як завжди, єдиний: або роби сам, або не заважай іншим.

     Щодо науково-законодавчого аспекту. За роз’ясненням ми звернулися до Державного фітосанітарного інспектора головного управління Держпродспоживслужби в Полтавській області Володимира МАРЮХНИ.

     Він підтвердив, що амброзія є одним з найнебезпечніших карантинних бур’янів. Проблема його розповсюдження набула глобального характеру – він поширений на всіх континентах.

Не оминув цей небезпечний карантинний бур’ян і територію Шишацької громади. Стебла рослини можна побачити на узбіччях практично всіх автомобільних шляхів, які пролягають через район. Значного розповсюдження амброзія набула на адміністративних територіях. Рослини амброзії зростають біля присадибних ділянок громадян та полів агроформувань, на луках, пасовищах.

   Шляхами розповсюдження амброзії є транспортні засоби, неочищений насіннєвий матеріал, щебінь, тварини, вода. Амброзія полинолиста засмічує всі польові культури, особливо просапні та зернові. Її наступ вже став справжнім екологічним і природоохоронним лихом.

     Амброзія полинолиста – однорічна, яра рослина. За зовнішнім виглядом схожа на коноплі, а за розміром і формою нагадує полин гіркий. За сприятливих умов стебло рослини сягає висоти 2-2,5 метра, а коріння заглиблюється до чотирьох метрів. Стебло і листя опущені. Квітки жовтого кольору, зібрані у колосоподібне суцвіття на верхівках гілок. Розмножується амброзія насінням, яке утворюється у великій кількості. Одна рослина може давати від 80 до 150 тисяч насінин. Це насіння зберігає схожість у ґрунті до сорока років.

    Чим цей карантинний бур’ян украй небезпечний? Він надмірно висушує ґрунти, витісняє інші рослини, а при великій забур’яненості – культурні рослини взагалі гинуть. Масове розповсюдження шкідливої рослини небезпечне і для здоров’я людей. Встановлено, що в період цвітіння пилок амброзії викликає алергічні захворювання – амброзійний поліноз (осіння сінна лихоманка). Пилок амброзії, потрапляючи в очі, ніс, бронхи, викликає сльозотечу, різке запалення слизових оболонок верхніх дихальних шляхів, погіршує зір, підвищує температуру тіла, призводить до нападів бронхіальної астми.

   - У наших умовах ефективними методами боротьби з амброзією полинолистою є виривання рослин з корінням та проведення скошування до початку її цвітіння, – зазначив Володимир Марюхна. – В Україні з’явилася можливість боротися з цією небезпечною карантинною рослиною біологічним методом. Випробування дали позитивний результат. Алегро STOP Амброзія – біологічний препарат органомінерального походження. Він безпечний для людей, тварин, всіх видів рослин, польових трав, ґрунту та підземних вод. Препарат має необхідні сертифікати. Інноваційний засіб можна використовувати в межах населених пунктів, він безпечний, а ось алергенний бур’ян (амброзія) від нього гине.

      Крім цього, звертаємо увагу читачів, що діюче законодавство в сфері карантину рослин зобов’язує вживати заходи щодо боротьби з карантинними шкідниками, хворобами та бур’янами. За невиконання Закону України «Про карантин рослин» порушники притягуються до адміністративної відповідальності.

     Тому вкотре закликаємо вас, шановні земляки: давайте воювати не з комунальниками, а з амброзією полинолистою, іншими шкідниками й бур’янами, горами сміття і бруду – з усім тим, що дійсно становить небезпеку для нашого здоров’я і життя.

Прес-служба Шишацької селищної ради


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь