A A A K K K
для людей із порушенням зору
ШИШАЦЬКА ТЕРИТОРІАЛЬНА ГРОМАДА
Полтавська область, Миргородський район

Люби та знай свій рідний край

Дата: 10.11.2017 10:52
Кількість переглядів: 728

   «Люби та знай свій рідний край» - під таким гаслом вирішили подорожувати слухачі «Університету ІІІ віку» Шишацької, Яреськівської, Великоперевізької та Пришибської ветеранських організацій Територіального центру Шишацької селищної ради. І ось уже вкотре вони подорожують історичними місцями нашої області, які для них організовують працівники відділення денного перебування територіального центру.

   Цього разу, а саме 08 листопада 2017 року знайомитися з рідною Полтавщиною поїхали в село Мгар Лубенського району до визначної пам’ятки України – Спасо-Преображенського Мгарського монастиря, який завжди відігравав видатну роль в духовному житті України.

   Цікаву змістовну екскурсію всередині самого монастиря провів отець Даниїл, котрий багато розповів про виникнення самого Монастиря.

   У 1622 році відомий церковний діяч Ісая Копинський створив тут братство, що активно протистояло окатоличенню лівобережних українців. Мгарський монастир знаходиться на мальовничому узвишші за 2 км від нинішнього райцентру Лубни. Свого часу, його відвідали практично всі гетьмани України. Саме вони жертвували значні кошти на його утримання. А населення монастиря колись становили переважно запорізькі козаки, які приймали чернечий сан. Мабуть, не даремно в обличчях святих зі стінопису на соборі вбачається щось козацьке. За переказами, монастир на цьому місці стояв ще задовго до татарського нашестя ХІІІ ст.

  А Спасо-Преображенський Мгарський монастир засновано у 1619 р. на кошти княгині Раїни Могилянки Вишневецької та побудовано митрополитом Ісайєю Копистинським, тоді ще ігументом Густинським та Підгірським.

   У 1692 р. на місці дерев’яної церкви, коштами гетьманів Самойловича та Мазепи, побудували Спасо-Преображенський кафедральний собор. Його спорудили за проектом автора Троїцького собору в Чернігові, архітектора Івана Баптиста.

   Не оминали своєю увагою Мгар ні українські гетьмани, ні російські монархи, ні поети, ні духовні лідери православної церкви. В 1663 році під ім’ям ченця Гедеона в обителі знаходився Юрій Хмельницький. Гетьман Іван Мазепа, Петро І, Т.Г. Шевченко, А.С. Пушкін і багато інших видатних особистостей минулого бували в стінах Мгарського монастиря.

   У травні 1993 року в Мгарській обителі відроджено чоловічий монастир.

 Вражаюча подорож територією монастиря, відвідання храмів, запалення свічок, почута історія виникнення монастиря, ще надовго залишиться в серцях 50 екскурсантів.

Фото без опису

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь