A A A K K K
для людей із порушенням зору
ШИШАЦЬКА ТЕРИТОРІАЛЬНА ГРОМАДА
Полтавська область, Миргородський район

ОСВІТЯНСЬКІ ЗДОБУТКИ – 2016

Дата: 11.10.2016 09:48
Кількість переглядів: 890

«Щоб дитина була палко зацікавлена навчанням, їй необхідне багате, різноманітне, приваблююче, інтелектуальне життя. Саме таке життя має забезпечити сучасна оновлена українська школа».

Процес децентралізації в Україні передбачає реформування всіх сфер життя місцевих громад. Одним із найбільших секторів публічних послуг, якими користується населення, є освіта. 

Освіта – основа розвитку особистості, суспільства, нації та держави, запорука майбутнього України. Мета розвитку освіти Шишаччини полягає у створенні умов для розвитку особистості і творчої самореалізації кожної дитини об’єднаної територіальної громади, вихованні покоління людей, здатних ефективно працювати і навчатися протягом життя, оберігати й примножувати цінності української культури та громадянського суспільства, розвивати і зміцнювати суверенну, незалежну, демократичну, соціальну та правову державу.

Освітня стратегія Шишацької об’єднаної громади спрямована на забезпечення умов функціонування і розвитку системи освіти, впровадження в життя освітніх реформ держави.  В рамках реформування системи освіти, зокрема, створення  опорних навчальних закладів, їхніх філій сприятиме створенню умов  рівного доступу до якісної освіти.

Фото без опису

Так, згідно з рішеннями сесії Шишацької селищної ради від 13 травня 2016 року, на території Шишацької об’єднаної громади визначений опорний навчальний заклад – Шишацька спеціалізована школа ім. В.І. Вернадського з трьома філіями Баранівською, Великоперевізькою та Ковердинобалківською загальноосвітніми школами І-ІІ ступенів. Діти 10-11 класів з населених пунктів Баранівського, Великоперевізького старостатів сьогодні підвозяться до Шишацької школи «Шкільними автобусами». З цією метою влітку 2016 року відділом освіти Шишацької селищної ради придбані 2 нових «Шкільних автобуси». З державного бюджету на дані видатки передбачено 1 млн. 200 тис. грн., а з місцевого – виділено 1 млн. 440 тис. грн.

Щодо фінансування опорної школи та її філій. Згідно Плану соціально-економічного розвитку об’єднаної територіальної громади Шишацької селищної ради на 2016 рік, на капітальні видатки для опорного закладу та його філій із субвенції на розвиток інфраструктури передбачені кошти у розмірі 1 млн. грн. З місцевого бюджету виділені майже 1,5 млн. грн. За рахунок цих коштів поліпшена матеріально-технічна база, проведені капітальні ремонти спортивного залу, біологічного кабінету, внутрішніх туалетів по 3-ох поверхах, кімнати для миття рук (при вході до їдальні) та даху над спортивною залою. Тривають роботи по заміні дахів у Великоперевізькій філії І-ІІ ступенів та в інтернатному приміщенні Шишацької спеціалізованої школи ім. В.І.Вернадського; віконних прорізів та ремонт зовнішньої, внутрішньої теплової мережі у Ковердинобалківській філії І-ІІ ступенів; замінені вхідні двері, придбано кухонне обладнання у Баранівську філію.

Фото без опису

За рахунок державної субвенції в розмірі 2 млн. 859 тис. 500 грн. проводиться капітальний ремонт Шишацької спеціалізованої школи ім. В.І. Вернадського з термомодернізації (утеплення основного корпусу, завершення заміни вікон у їдальні, інтернатному приміщенні) та закупівля обладнання: навчально-комп’ютерного класу, тематичних і лінгафонного кабінетів, інтерактивних комплексів та багатофункціональних пристроїв.

За фінансової підтримки ТОВ «АФ «ім. Довженка» був проведений ремонт кабінету інформатики та придбане обладнання для шкільних кабінетів у Гоголівську загальноосвітню школу І-ІІІ ступенів імені М.В.Гоголя.

Фото без опису

Крім того, за кошти місцевого бюджету влітку 2016 року абсолютно в усіх навчальних закладах Шишацької селищної ради були виконані поточні, а в окремих – капітальні ремонти. Так, у Покровській загальноосвітній школі І ступеня проведений ремонт внутрішніх приміщень, у Пришибській загальноосвітній школі І-ІІІ ступенів – ремонт даху та ганку, у Великобузівській загальноосвітній школі І-ІІІ ступенів завершена заміна вікон, у Жоржівській школі І-ІІІ ступенів відремонтована спортивна зала й замінений дах над нею.

Тривають роботи по ремонту покрівлі та внутрішніх приміщень у дошкільному навчальному закладі «Ясочка» (смт. Шишаки), будівництву огорожі у ДНЗ «Дзвіночок» (с. Михайлики).

Ще проводяться роботи по капітальному ремонту приміщень Сагайдацької загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів. На завершальному етапі капітальний ремонт водогону, каналізації та системи опалення у Воскобійницькій загальноосвітній школі І-ІІІ ступенів, що проводиться за угодою про співфінансування зі СТОВ «Воскобійники» (генеральний директор В.І.Капленко).  

Завдяки співпраці громадського об’єднання «Відродження Михайликів» з Проектом Європейського Союзу та Програмою розвитку ООН «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду» на сьогодні замінені усі вікна на енергозберігаючі у Михайликівській загальноосвітній школі І-ІІІ ступенів. Відповідно до проекту, що фінансується за рахунок коштів Державного фонду регіонального розвитку «Проведення реконструкції (санації) будівлі Михайликівської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів», виконуються роботи з утеплення шкільної будівлі.

Одним із завдань «Національної доктрини розвитку освіти» є створення умов для розвитку обдарованих дітей та молоді, формування у них сучасного світогляду, розвиток творчих здібностей і навичок. 

Сьогодні реалізується Програма розвитку галузі «Освіта» Шишацької селищної ради на 2016 рік, одним із розділів якої є підтримка роботи з обдарованими і талановитими дітьми та молоддю. Є здобутки й перемоги учнів та педагогів на районному та обласному рівнях. Так, згідно з наказом по відділу освіти Шишацької селищної ради, у травні цього року на карткові рахунки учнів-переможців олімпіад з базових дисциплін, конкурсу-захисту наукових робіт учнів-членів Малої академії наук, Міжнародних, Всеукраїнських і обласних конкурсів художньої самодіяльності та спортивних змагань були перераховані кошти у розмірі 40,0 тис. грн.

З 12 по 14 вересня 2016 року в місті Очаків Миколаївської області відбувся Кубок України з боротьби сумо серед юнаків та дівчат різних вікових груп. Учениці Воскобійницької загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів (тренер Бакланова Я.Ю.) теж узяли участь у цих змаганнях. Суперницями воскобійницьких дівчат були сумоїстки із Київської, Чернігівської, Миколаївської областей, Кривого Рогу, Одеси, Нікополя. Наші спортсменки показали високі результати та отримали призові місця, а Карина Білоус стала чемпіонкою України у своїй віковій категорії.  Попереду для неї – змагання ще більш високого рівня – Чемпіонат Європи із сумо, який відбудеться в Білорусі.

Фото без опису

24 вересня 2016 року в м. Миргород проходив Міжнародний фестиваль-конкурс «Діти сонця і миру», в якому серед майже 60 учасників різних жанрів Шишаччину представляли вихованці заслуженого працівника культури України Валентини Луценко – дитячий народний фольклорно-етнографічний гурт «Чорнобривець». Зустріч з талантами всього світу, виступи відомих артистів та учасників телепроекту Х-ФАКТОР лише сприяли натхненню учнів і заохочували до перемоги. Результат фестивалю-конкурсу приголомшливий: дитячий народний фольклорно-етнографічний гурт «Чорнобривець» – лауреат Першої премії. Крім того, за високі досягнення вокальний колектив отримав додаткову нагороду – грошовий сертифікат від продюсерського центру «Golden Sound» на поїздку в місто Кітен, що у Болгарії.

Такі приклади далеко не поодинокі. Це означає, що учні навчальних закладів Шишацької об’єднаної територіальної громади в котрий раз довели просту істину, що таланти Шишацької землі невичерпні.

На сьогоднішній день питання організації відпочинку та оздоровлення дітей стає невід’ємною складовою державної політики. Оздоровлення у пришкільному таборі нині доступне кожній сім’ї. Влітку цього року гостинно розпочали свою роботу 12 пришкільних оздоровчих таборів з денним перебуванням дітей, 3 табори праці та відпочинку і 6 мовних таборів на базі шкіл Шишацької селищної ради. Таким чином, оздоровленням та відпочинком було охоплено 974 дитини підвідомчих навчальних закладів.

Традиційно склалося, що напередодні нового навчального року в педагогічних колективах нашої держави проводяться серпневі педагогічні конференції, завдання яких полягає в тому, щоб визначити пріоритетні напрямки роботи щодо виконання державної програми розвитку освіти, реалізації державної політики в системі дошкільної, загальної середньої та позашкільної освіти, проаналізувати підсумки роботи за минулий навчальний рік, відзначити досягнення, позитивне в роботі педагогічних колективів, а разом із тим загострити увагу на помилках та упущеннях у роботі, намітити шляхи вирішення проблем, що стоять сьогодні перед освітянами.

Не була виключенням і педагогічна конференція для вчителів громади, проведена 30 серпня цього року.

Часи змінюються, і ми змінюємося, а разом із нами змінюється школа. Освіта була і надалі залишається найвищим національним пріоритетом, основою для розвитку особистості, суспільства та держави. Тому створення високоефективної системи якісної освіти – це об’єктивна вимога часу. Пріоритетна мета української системи освіти – створення умов для розвитку та самореалізації кожної особистості як громадянина України, формування покоління, здатного навчатися впродовж життя, створювати й розвивати цінності громадянського суспільства. А це можливо лише за умови якісної освіти.

Освіта і фізичне виховання – основа для забезпечення здоров’я громадян, розвитку дитячого та юнацького спорту, туризму.

«Здоров’я – це ще не все, але все інше без нього – ніщо» – так говорить народна мудрість. Проблема збереження здоров’я належить до тих глобальних проблем, вирішення яких зумовлює подальший розвиток суспільства. Особливої уваги потребує молодь, усвідомлення нею цінностей здоров’я, розуміння визначальної ролі здорового способу життя. З метою залучення підростаючого покоління до здорового способу життя у вересні 2016 року в загальноосвітніх навчальних закладах Шишацької селищної ради проходив День фізичної культури та спорту. 

Яскравим прикладом проведення такого заходу є Гоголівська  загальноосвітня школа І – ІІІ ступенів імені М.В.Гоголя, де святкування почалося з дитячого виконання Державного Гімну України та звернення до всіх бути небайдужими до свого здоров’я, уникати шкідливих звичок, вести здоровий спосіб життя. Особливе захоплення викликали змагання з гирьового спорту між учнями старших класів та учителями, міні-футболу між дівчатами, а також між учителями та хлопцями-старшокласниками.  

Ще один приклад. 26 вересня у Великоперевізькій школі відбулося неперевершене свято – Посвята в козачата учнів 2 – 4-х класів. Завдяки козацькому загонові «Оберіг», Великоперевізькому старостатові, працівникам Національного музею-заповідника ім. М.В. Гоголя та вчителям школи вдалося організувати змістовний захід. Була проведена лекція історичного змісту, спортивні змагання, посвята в козачата, а на останок учнів школи почастували справжньою козацькою кашею та смачним чаєм.  

Багато позитивних емоцій, заряд бадьорості та гарного настрою отримують школярі від таких заходів. Діти демонструють свої спортивні здібності, техніку виконання фізичних вправ, згуртованість і дружбу.

Фото без опису

Навчальні заклади Шишацької селищної ради намагаються «тримати руку на пульсі» і брати участь у всіх заходах. Отож, 23 вересня цього року в селищі відбулися урочистості з нагоди Дня партизанської слави та 73-ї річниці визволення Шишацького району і Полтавщини від німецько-фашистських загарбників. Усі школи громади взяли участь у виставці-конкурсі квіткових композицій, переплітаючи, як квіти у вінку, державні та народні символи. Переглядаючи ці роботи, без зайвих слів ставало зрозуміло, що саме хотіли донести глядачам учні.

Кожна дитяча робота мала власну тематику, смислове навантаження та розкривала актуальні питання сьогодення. Композиції яскраво засвідчили ріст у свідомості учнів патріотичних настроїв, віри у неподільність нашої держави, її незалежність та мирне майбутнє.

Крім того, у цей день та напередодні у кожному навчальному закладі проводилися свої, загальношкільні свята. Зокрема, у Великобузівській загальноосвітній школі І-ІІІ ступенів 23 вересня на урочисту лінійку до школи запросили учасників бойових дій, які виконували завдання в Луганській та Донецькій областях, Лисенка Олександра Володимировича та Прудкого Олександра Михайловича. Бійці, які сьогодні відстоюють незалежність і територіальну цілісність держави на її східних рубежах, з гідністю продовжують подвиг переможців у тій страшній війні, закликають молоде покоління пам’ятати про подвиги своїх земляків та бути готовими стати на захист Вітчизни.

30 вересня 2016 року в Будинку культури Шишацької селищної ради відбулося урочисте засідання з нагоди Дня працівників освіти. До селища Шишаки з’їхалися трудові колективи з усіх дошкільних та загальноосвітніх навчальних закладів району.

На початку зібрання з вітальним словом до присутніх звернувся В.М. Скочко – депутат обласної ради, генеральний директор ТОВ «АФ «ім. Довженка». Він зазначив, що гоголівський край славиться не лише своїми здобутками в сільськогосподарському виробництві, а й досягненнями в освітній галузі.

Продовжили естафету привітань голова райдержадміністрації Іваненко В.Б. та голова райради Сафонов В.Г. Всі виступаючі вручили грамоти кращим педагогам району.

Начальник відділу освіти Шишацької селищної ради Н.М. Караваєва у своєму виступі дала високу оцінку досягненням вчителів та їх вихованців як на обласному, так і на всеукраїнському рівні. Були вручені грамоти кращим педагогічним колективам та їх керівникам, а також обслуговуючому персоналу навчальних закладів.

По закінченню урочистої частини з ініціативи та фінансової підтримки генерального директора ТОВ «АФ «ім. Довженка» В.М. Скочка відбувся святковий концерт за участю народного артиста України Анатолія Матвійчука. Захоплений магічним співом зал ще довго не відпускав своїми аплодисментами чарівного артиста.

До того ж, Шишацька селищна рада для усіх педагогів та допоміжного персоналу освітніх закладів громади приготувала несподіваний подарунок, виплативши щорічну грошову винагороду за сумлінну працю, зразкове виконання службових обов’язків у розмірі 50 відсотків від посадових окладів працівників.

Проте, проблем перед освітянською галуззю Шишацької громади стоїть ще надзвичайно багато. Переконана, що спільними зусиллями освіта Шишаччини буде набувати нових барв. Інакше не можна – наше надійне майбутнє народжується в якості сьогоднішньої освіти.

         Висловлюю щиру вдячність усім освітянам за творчу і сумлінну працю, а керівникам Шишацької об’єднаної територіальної громади, старостам, керівникам місцевих підприємств, батькам – за активне сприяння розвитку освітянської галузі. Сподіваюся, що набутий нами досвід вирішення освітніх проблем забезпечить успішну практичну реалізацію нових завдань розвитку освіти громади.

 

Наталія Караваєва, начальник відділу

освіти Шишацької селищної ради

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь