A A A K K K
для людей із порушенням зору
ШИШАЦЬКА ТЕРИТОРІАЛЬНА ГРОМАДА
Полтавська область, Миргородський район

Впровадження моделі адміністрування надання послуг і соціальної підтримки населенню в Шишацькій ОТГ

Дата: 22.09.2017 09:01
Кількість переглядів: 1808

   Основна мета децентралізації - передати фінансові повноваження і дати можливість вирішувати низку питань на місцях. Реформування відбувається практично в усіх галузях. Не є виключенням і сфера соціального захисту населення та надання соціальних послуг.

   При Шишацькій селищній раді, з метою забезпечення виконання повноважень у сфері соціального захисту населення і захисту прав дітей,  створено відділ соціального забезпечення, праці та соціальних послуг. Наш відділ тісно співпрацює зі старостинськими округами. У кожному старостаті є уповноважений працівник, який забезпечує прийом документів на всі види допомог і соціальних послуг. Тобто, якщо жителю будь якого села, що входить до Шишацької об’єднаної територіальної громади, потрібно сформувати пакет документів, скажімо, на отримання державної соціальної допомоги, компенсації, грошових виплат тощо, йому не потрібної їхати у Шишаки, а необхідно звернутися до старостинського округу.   Відділом соціального забезпечення, праці та соціальних послуг селищної ради та уповноваженими особами старостинських округів забезпечується: надання консультації громадянам з питань  соціальної допомоги, житлових субсидій, пільг, компенсації за догляд (надання соціальних послуг), відшкодування вартості проїзду деяким пільговим категоріям громадян, оздоровлення та відпочинку дітей, захисту прав дитини, опіки та піклування над повнолітніми недієздатними особами та особами, цивільна дієздатність яких обмежена, з інших питань, пов’язаних із наданням соціальної підтримки населенню, визначення потреб громади у соціальних послугах; забезпечення обліку багатодітних сімей; прийняття рішень про організацію надання соціальних послуг, призначення та виплата одноразової допомоги та компенсацій, що фінансуються за рахунок коштів ОТГ через Програму соціального захисту найбільш вразливих верств населення Шишацької ОТГ на 2017 рік «Турбота». Обсяг коштів, залучених на виконання Програми, становить 1117000 гривень.

   Четвертого  вересня 2017 року до Шишацької ОТГ з робочим візитом завітали представники Міністерства соціальної політики та Фонду ЮНІСЕФ - консультант Світового Банку Наталія Зінкевич,  співавтор посібника з Соціальної роботи із вразливими сім’ями та дітьми Зінаїда Кияниця,  менеджер проекту МБО «Партнерство «Кожній дитині» Лариса Пєтушкова, заступник директора департаменту соціального захисту населення Полтавської ОДА Світлана Матуйзо.

   Мета їхнього візиту – подивитися зблизька,  як реалізується соціальний захист населення у рамках децентралізації. Був проведений круглий стіл за участі голови громади Олександра Тутки, його заступника Федора Дерія , під час якого обговорили основні питання, обмінялися думками і досвідом. А потім представники Міністерства відвідали Гоголівський старостинський округ і на місці побачили, як ведеться прийом громадян та  забезпечується надання соціальних послуг населенню.

   П’ять об’єднаних територіальних  громад  Полтавщини включені до загальноукраїнського списку громад для впровадження моделі адміністрування надання послуг із соціальної підтримки населення, а саме Шишацька селищна рада, Білоцерківська сільська, Омельницька сільська, Піщанська сільська ради і Пирятинська міська рада. Про це зазначено в наказі Мінсоцполітики України від 21.06.2017 № 1030 "Про деякі питання діяльності об’єднаної територіальної громади щодо надання послуг із соціальної підтримки населенню".

   В рамках пілотного проекту, щодо діяльності ОТГ у сфері соціального захисту населення та захисту прав дітей, робота буде спрямована на створення базового рівня типової моделі організації об’єднаними територіальними громадами виконання своїх повноважень з питань соціального захисту населення та захисту прав дітей в межах єдиного соціального простору та за принципом "єдиного вікна". Проект реалізується Міністерством соціальної політики України із залученням міжнародної технічної допомоги Ради Європи та Світового Банку.

   13-14 вересня 2017 року у рамках вищеназваного Проекту відбувся семінар у місті Києві, мета якого – формування спільного бачення та розроблення дорожньої карти впровадження інтегрованої системи соціального захисту на рівні 40 пілотних об’єднаних громад. Серед учасників – представники Мінсоцполітики: Крентовська Ольга Петрівна, перший заступник Міністра соціальної політики України; Пінчук Ірина Миколаївна, начальник управління профілактики соціального сирітства Міністерства соціальної політики України; Кулеба Микола Миколайович, Уповноважений Президента України з прав дитини; Кияниця Зінаїда Петрівна, старший експерт проекту ЮНІСЕФ, заступник директора МБО «Партнерство «Кожній дитині» та інші.

Фото без опису

   Під час роботи семінару його учасники ознайомилися з основними досягненнями та ключовими проблемами ОТГ щодо виконання повноважень у сфері соціального захисту населення та захисту прав дітей, обговорили кращий досвід вирішення соціальних проблем, розвиток послуг із соціальної підтримки жителів громади, формують банк ідей щодо основних параметрів інтегрованої моделі соціального захисту населення з урахуванням особливостей ОТГ.

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь