A A A K K K
для людей із порушенням зору
ШИШАЦЬКА ТЕРИТОРІАЛЬНА ГРОМАДА
Полтавська область, Миргородський район

Рекомендації по підготовці погребів до зберігання врожаю

Дата: 04.08.2022 08:23
Кількість переглядів: 675

Фото без описуДля досягнення  високого врожаю на присадибних ділянках, огородниками було докладено чимало сил, часу,  тому важливо зберегти його без втрат в місцях зберігання. Але якщо не підготовити погріб, підвал як слід, то це може призвести до втрати смакових якостей урожаю або можна втратити всі запаси.

Грибок, сирість, мишоподібні гризуни, слимаки – головні проблеми місць зберігання, погребів. Для профілактики погребів необхідно проводити дезінфекцію раз в рік. Для початку погріб добре провітрюють. Всі дерев'яні елементи стелажів і полиць потрібно зачистити від цвілі, а прогнилі частини замінити на нові. Виносять і просушують на вулиці ящики і дошки призначені для закладання врожаю на зберігання. Якщо недостатньо провітрювання, проводять доповнюючі способи просушування погребу з використання відер з тліючим жаром вугілля, щоб абсорбувати зайву вологу і прибрати затхле повітря.

Самий простий спосіб дезінфекції погребів і підвалів - побілка стін та стелі негашеним вапном, це допоможе зменшити вологість повітря. Для того щоб підготувати погріб до врожаю і позбутися грибка, в розчин вапна добавляють мідний купорос. Також міцним розчином марганцю яскраво – червоного кольору обробляють всю поверхню в погребі.

В боротьбі з гризунами застосовують різні методи боротьби: запах сухої дикої м’яти відлякує гризунів, також можна використати старий спосіб – підпалити шматок шерсті. Миші і пацюки не витримують запаху горілої шерсті, тому вони зникають із підвалу надовго. Додатково можна використати отруйну приманку, одну з дозволених препаратів для роздрібного продажу населенню відповідно «Переліку пестицидів і агрохімікатів, дозволених до використання в Україні». Принади розміщують через 2 метри одна від одної. За потреби повторне застосування проводять за 5-7 діб. Також для боротьби з мишами і пацюками промисловість виготовляє ультразвуковий відлякувач гризунів.

Зараз колонії слимаків із городів рушили до підвалів і погребів. Виявити присутність слимаків в погребі або підвалі та інших місцях зберігання овочів і картоплі,  можна  по наявності блискучого сліду, який залишається після них на підлозі або стінах. За допомогою деяких рекомендацій ви зможете швидко і надовго позбутися від слимаків.

- Розкладіть в приміщенні звичайні обрізки дощок або руберойду, лінолеуму, шматки вологих ганчірок - в них люблять забиратися шкідники. Систематично оглядайте «пастки» і знищуйте виявлених слимаків.

- Можна побілити стіни, стелю та підлогу міцним розчином солі, а місця скупчення слимаків полити їх розчином (200 г солі на 10 л води).

 - Також боротьбу зі слимаками проводять так: уздовж стін погреба, та двома - трьома поперечними рядками з відстанню між ними 15-20 см розмістити на підлозі стрічками гашене вапно, попіл, порошкоподібний суперфосфат або суху гірчицю (25-30 г препарату на кожен погонний метр). Можна брати не чисте вапно, а в суміші із золою або тютюновим пилом. Слимаки, перетинаючи такі перешкоди, гинуть. Якщо ж вам докучає багато особин, використовуйте слабкий розчин меленої кави (2 ч. л. на 1 л води).  Отриманим розчином обробіть при допомозі пульверизатора стіни і підлогу. Також слимаки бояться оцту і нашатирного спирту. Слимаки і равлики не можуть встояти перед пивом, навіть не зовсім свіжим. Таким чином, можна зробити пастку. Для цього необхідно змочити ганчірку пивом і розмістити на поліетиленовому пакеті в місці, в якому найчастіше з’являються слимаки або зарити в погребі в землю склянки й наполовину наповнивши їх пивом. Після залишається лише викинути їх. Оригінальний спосіб відлову слимаків за допомогою грейпфрутів. Достатньо взяти половинку шкірки грейпфрута, прорізати в ній маленький отвір і встановити цю куполоподібну пастку. Залучені запахом, черевоногі за ніч зберуться під шкіркою, і вранці залишиться тільки зібрати їх і знищити, помістивши в окріп або концентрований розчин кухонної солі.

Проробивши ряд нескладних робіт, які не понесуть за собою значних грошових витрат, Ви отримуєте підготовлений погріб чи підвал, в якому можна тривалий час зберігати продукти, аж до майбутнього врожаю. При цьому вони будуть зберігати не тільки свої смакові якості, але і користь для Вашого здоров'я.

 

 

Державний фітосанітарний інспектор Головного управління

Держпродспоживслужби в Полтавській області Лариса Білокіз


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь