Рекомендації для керівників закладів торгівлі продовольчими та непродовольчими товарами по дотриманню протиепідемічних та профілактичних заходів, визначених Постановою КМУ від 09.12.2020 №1236, та Постановою головного державного санітарного лікаря Ук
1. Працівникам перед початком зміни проводити температурний скринінг.
2. При проведенні вимірювання температури тіла контактним методом, забезпечити обов’язкову дезінфекція виробу, яким здійснюється термометрія після кожного його використання згідно з інструкцією виробника дезінфекційного засобу
3. На вході до закладу розмістити інформаційні матеріали щодо профілактики коронавірусної хвороби та повідомлення з проханням до відвідувачів утриматися від відвідування при наявності ознак респіраторних захворювань
4. На вході до закладу організувати місце для обробки рук спиртовмісними антисептиками з концентрацією активно діючої речовини понад 60% для ізопропілових спиртів та понад 70% для етилових спиртів
5. Дотримуватись вимоги одночасного перебування відвідувачів у закладі з розрахунку не більше однієї особи на 10 м2 площі зали обслуговування
6. Дотримуватись вимоги щодо обмеження контакту між працівниками та відвідувачами шляхом організації обслуговування з дотриманням принципу соціального дистанціювання (1,5 м)
7. Дотримуватись вимоги щодо допуску відвідувачів та перебування у закладі лише у респіраторі або захисній масці (у тому числі саморобній), які закривають ніс та рот
8. Дотримуватись вимоги щодо відповідного тимчасового маркування біля місць потенційного скупчення людей з метою дотримання дистанції між відвідувачами не менше 1,5 м. Адміністрація/персонал самостійно забезпечує та контролює виконання умов недопущення черг.
9. Здійснювати обслуговування працівниками закладів торгівлі лише в одягнутих засобах індивідуального захисту, зокрема захисних масках або респіраторах, які закривають ніс та рот, у тому числі виготовлених самостійно та одноразових рукавичках
10. Проводити навчання адміністрацією закладу серед працівників щодо правил використання ЗІЗ, їх утилізації та забезпечення контролю за використанням ЗІЗ
11. Наявність рідкого мила, антисептиків та паперових рушників в санвузлах (за їх наявності)
12. Забезпечити інформування відвідувачів щодо встановлених обмежень та умов обслуговування в закладі
13. Дотримуватись вимог щодо вологого прибирання приміщень, поверхонь, місць контакту рук працівників та відвідувачів (ручки дверей, місця сидіння, раковини, столи, тощо) з використанням миючих та дезінфекційних (в кінці робочої зміни) засобів не рідше, ніж кожні 2 години, перед відкриттям та після закінчення робочого дня/зміни
14. Забезпечити централізований збір використаних засобів індивідуального захисту в окремі контейнери (урни) з кришками та одноразовими поліетиленовими пакетами з подальшою їх утилізацією