A A A K K K
для людей із порушенням зору
ШИШАЦЬКА ТЕРИТОРІАЛЬНА ГРОМАДА
Полтавська область, Миргородський район

Охорона праці в зимово-стійловий період

Дата: 13.01.2020 10:27
Кількість переглядів: 369

   Головною особливістю тваринницької галузі є те, що від тварин походить значна частина небезпечних і шкідливих факторів, передбачити які не завжди просто. Особливістю тваринницької галузі є також розрив робочого часу впродовж зміни і необхідність роботи у вихідні та святкові дні.

 

Безпека праці при утриманні та доїнні великої рогатої худоби

 

   При доїнні корів поводження з ними має бути спокійним і впевненим, але не грубим. Підгін корів треба здійснювати за допомогою засобів, що виключають реакцію тварин у відповідь (хлопавки, погонялки тощо). Перед початком доїння тварина має бути добре зафіксована. При доїнні в стійлах потрібно забезпечити роздавання підігрітої підмивальної рідини способами, що виключають порушення гігієнічних норм перенесення важких речей (через систему циркуляційного трубопроводу, в пересувних ємностях тощо).

   При ручному доїнні потрібно дотримуватися обережності, враховуючи можливість травмування ногами і хвостом. Підготовка вимені до доїння не має викликати у тварин неприємних відчуттів (сильне натискання, гаряча вода). Доїння корів з хворим вим’ям треба проводити за допомогою катетера.

   При відв’язуванні і прив’язуванні корів, що утримуються на індивідуальних прив’язях, і при ручному роздаванні підгодівлі не можна нахилятися до голови корови.

   Однією з характерних травм доярок в лінійних доїльних установках є термічні опіки, пов’язані з переміщенням відер з гарячою водою, або при заповненні відер з водонагрівачів. Для уникнення травм з цієї причини треба виключити ручну доставку гарячої води до робочих місць. Температура миючих розчинів при ручній обробці не повинна перевищувати 40–45ºС.

   При розбиранні і складанні молокопроводу і доїльної апаратури обслуговуючий персонал, щоб уникнути травмування рук, повинен дотримуватися особливої обережності зі скляними виробами. За наявності тріщин або сколів скляні трубки мають вибраковуватися. Під час випробувань молоковакуумопроводу на герметичність усю худобу з корівника необхідно вивести.

   При вирощуванні телят методом групового підсмоктування забороняється використовувати в якості годувальниць корів, що б’ються чи мають буйну вдачу.

 

Вимоги до доїння корів та первинної обробки молока

 

1. Під час доїння неспокійних корів потрібно фіксувати їм задні ноги.

2. Потрібно вибирати найбільш короткі прямолінійні маршрути руху тварин у доїльних залах, не створюючи заторів та унеможливлюючи втручання обслуговуючого персоналу для їх усунення.

3. Під час доїння корів у доїльних залах у разі прив’язного утримання слід використовувати напівавтоматичні та автоматичні прив’язі з пристроями для групового звільнення тварин. Прив’язь має бути міцною, досить вільною, щоб не утрудняти рухів і не затягувати шию тварини.

4. У разі безприв’язного утримання худоби потрібно вибраковувати буйних корів.

5. Над стійлами агресивних тварин потрібно вивішувати таблички з попереджувальним написом «Обережно! Корова б’ється» або «Обережно! Б’є ногами».

6. На тваринницькому комплексі, обладнаному доїльними установками типу «Ялинка», «Тандем», «Карусель» тощо, корів, яких щойно привезли з інших ферм або підприємств, не треба виділяти в самостійну групу. Їх потрібно розподілити у групи корів, які довгий час доїлися на цих установках.

7. У разі доїння корів у стійлах ширина поздовжніх проходів для обслуговування тварин має бути не менше ніж 1,5 м.

8. Місця можливого контакту обслуговуючого персоналу з трубопроводами теплоносія повинні мати термоізоляцію, що унеможливлює підвищення температури контактної поверхні понад допустимі норми.

9. Монтаж гнучких пневмоліній та вакуумпроводів має унеможливлювати скручування, переломи і тертя об рухомі частини обладнання у процесі експлуатації.

10. У разі появи вібрації, стороннього шуму, різкого коливання кількості обертів сепаратор треба зупинити і не пускати в роботу до усунення неполадок.

11. Доїльний зал, молочне відділення та відділення для миття після закінчення робіт потрібно ретельно прибирати, мити та вентилювати.

Двічі на місяць їх слід дезінфікувати розчином гіпохлориду кальцію (натрію) з умістом 3 %-вого активного хлору. Стіни приміщень слід мити і дезінфікувати. Заштукатурені стіни приміщення слід дезінфікувати суспензією свіжогашеного вапна.

12. Приготування дезінфекційних і мийних розчинів потрібно проводити в гумових рукавичках, захисних окулярах для уникнення потрапляння їх на шкіру та органи зору.

 

 

Вимоги до обігріву тварин

 

1. Усі обігрівачі з інфрачервоними джерелами мають експлуатуватися із захисною сіткою з підвіскою на відстані не менше ніж 1 м за вертикаллю та горизонталлю від вікна випромінювання до поверхні легкозаймистих матеріалів (соломи, дерева, пластмаси тощо).

2. Технічне обслуговування, ремонт, очищення обігрівачів і випромінювальних установок та зміну висоти підвісу опромінювачів потрібно проводити тільки після їх повного від’єднання від електромережі та охолодження.

3. На кожному об’єкті, обладнаному випромінювальними установками, мають бути захисні окуляри із світлофільтрами або захисні щитки.

4. Не дозволяється використовувати обігрівальні установки з відкритими струмопровідними частинами.

5. Для захисту від надмірного ультрафіолетового випромінювання слід застосовувати відповідні окуляри із захисним склом або інші засоби захисту органів зору.

 

Гігієна праці і виробнича санітарія

 

   Тваринницька ферма (комплекс) включає не лише виробничі, але й санітарно-побутові приміщення, які мають бути обладнані відповідно до типових проектів і санітарних норм.

   Перед входом на виробничу територію комплексу усі працівники зобов’язані в приміщенні ветеринарно-санітарного пропускника зняти свій одяг, взуття і залишити їх у вбиральні (у шафі, закріпленій за кожним працівником), прийняти душ, надіти чистий, продезінфікований спецодяг або санітарний одяг.

   Після закінчення роботи зняти спецодяг, здати його для прання і дезінфекції, прийняти душ, надіти свій одяг і взуття. Не можна виходити в спецодязі і спецвзутті, а також виносити їх за межі комплексу.

   Двічі на рік — навесні і восени — проводять профілактичну дезінфекцію приміщень, інвентарю а також білять стіни і стелі.

   У приміщеннях для тварин недопустимі протяги, підвищена вологість, скупчення шкідливих газів. Вони мають бути обладнані припливно-витяжною вентиляцією. Ворота, двері і вікна мають щільно закриватися.

 

 

Страховий експерт з охорони праці Диканського відділення

управління виконавчої дирекції Фонду соціального

страхування України у Полтавській області Тобота С.П.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь